Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Bydło>Żywienie bydła>

Za niska zawartość tłuszczu w mleku!

Obrazek

Syndrom niskiej zawartości tłuszczu w mleku to ogromny problem, bo może powodować spore straty. Jak sobie z nim radzić – podpowiada prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie.

Marcin Jajor25 maja 2022, 15:00

Jak tak dalej będzie, to obniżą mi cenę skupu! – skarży się wielu hodowców, który otrzymują od mleczarni informację o niskiej zawartości tłuszczu w mleku. Jak podkreśla prof. Zygmunt M. Kowalski na łamach najnowszego wydania dodatku specjalnego „top bydło”, do zmniejszonych zawartości tłuszczu w mleku (nie 4,5 a 3,5–3,8%) już się nieco w ostatnich latach przyzwyczailiśmy. Dla pewnej części hodowców problemem stała się jednak nadmiernie za niska zawartość tłuszczu w mleku, tj. poniżej 3,3–3,5%.

To zjawisko określa się mianem syndromu niskiej zawartości tłuszczu (low-milk fat syndrome), a często potocznie nazywa się ją również depresją zawartości tłuszczu (milk fat depression, czyli MFD). Temu syndromowi nie towarzyszy zmniejszenie wydajności mleka oraz zawartości i wydajności innych składników mleka, w tym białka.

– Zawartość tłuszczu w mleku krów użytkowanych obecnie w naszym kraju kształtuje się na poziomie 3,5–3,8% i zmniejsza się z roku na rok, co w dużym stopniu wynika z coraz wyższych wydajności mleka. Przekroczyliśmy magiczną średnią wydajność 9 tys. kg mleka w laktacji od krów objętych oceną wartości użytkowej (w przypadku rasy hf, odmiany ho), a przy wysokich wydajnościach mleka, jego skład jest na pewno słabszy niż u krów nisko wydajnych. Działa tutaj efekt rozcieńczenia – zaznacza prof. Kowalski.

Według eksperta, istotnym czynnikiem powodującym systematyczne obniżanie się zawartości tłuszczu w mleku jest też coraz większy udział kukurydzy w dawkach pokarmowych, tj. kiszonki z kukurydzy, ziarna kukurydzy, suchego oraz kiszonego. Co ciekawe, zmniejszenie zawartości tłuszczu w mleku wynika nie tylko ze zwiększenia wydajności mleka, spowodowanej stosowaniem dużych dawek kukurydzy, ale także z wpływu oleju kukurydzianego na skład chemiczny mleka.

 Jakie są przyczyny syndromu niskiej zawartości tłuszczu i co należy zrobić, by zmniejszyć ryzyko jego wystąpienia w stadzie? Zamów prenumeratę i przeczytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego top bydło.

mj, Fot. Sierszeńska




Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)