Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Aminokwasy plus i dajesz mniej soi

25.07.2020

Drukuj

Aminokwasy plus i dajesz mniej soi

Artykuł dostępny

r e k l a m a


Korzystanie w paszach dla świń czystych aminokwasów sprzyja ograniczeniu stosowania poekstrakcyjnej śruty sojowej nawet o 50%. W wyniku stosowania czystych aminokwasów w żywieniu zwierząt można także obniżyć produkcję gazów cieplarnianych, produkowanych przez świnie o ok. 54–56%.

Bez aminokwasów nie ma wzrostu

Aminokwasy są podstawowymi substancjami budulcowymi białek. Białko i aminokwasy z kolei są niezbędnymi składnikami do odpowiedniego wzrostu i rozwoju tkanek oraz narządów. Zawartość białka w paszy decyduje natomiast o jej przydatności w żywieniu zwierząt, a często także o cenie.

Wyróżnia się zwykle 20 najważniejszych aminokwasów, które biorą udział w biosyntezie białek. Aminokwasy te podzielić można na trzy  grupy: egzogenne, względnie egzogenne i endogenne.

Aminokwasy egzogenne są to takie, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z paszą. Są to lizyna, arginina, metionina, fenyloalanina, treonina, histydyna, tryptofan, izoleucyna, leucyna oraz walina.

r e k l a m a

Natomiast aminokwasy endogenne organizm zwierzęcy syntetyzuje samodzielnie. Należą do nich: alanina, asparagina, glicyna, glutamina, prolina, seryna oraz kwasy asparaginowy i glutaminowy.

Grupa aminokwasów względnie egzogennych – cysteina, cystyna i tyrozyna charakteryzuje się tym, że mogą być wytwarzane przez organizm z fenyloalaniny i metioniny pod warunkiem, że występuje odpowiednia ich ilość. 

Najważniejsze są aminokwasy egzogenne, a szczególnie lizyna. Wyniki badań rynku pasz dla zwierząt w Europie pokazują, że jest ona aminokwasem stosowanym w ponad 90% pasz przemysłowych dla świń, niezależnie od sektora produkcyjnego. Drugim aminokwasem limitującym dla trzody jest treonina. Podobnie jak lizyna jest ona aminokwasem niezbędnym w procesie powstawania białek mięśniowych oraz wzrostu, dlatego niedobór treoniny w diecie wpływa negatywnie na wykorzystanie lizyny, a przez to też na wzrost zwierząt. Treonina bierze udział w wielu procesach metabolicznych, takich jak trawienie czy odpowiedź immunologiczna, dlatego jej niedobór może negatywnie wpływać na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, gdyż aż 40–50% wchłoniętej treoniny zużywane jest przez same tylko jelita. 

Tryptofan uczestniczy w przemianach wielu ważnych związków, takich jak serotonina, melatonina, niacyna oraz tryptamina, jest prekursorem hormonu szczęścia – serotoniny, który odpowiedzialny jest za dobry nastrój, poprawną pracę układu pokarmowego oraz nerwowego. 

Ostatnie badania dotyczące np. argininy wykazały, że jej poziom w mleku loch pokrywa zaledwie 40% zapotrzebowania na ten aminokwas u prosiąt ssących. Suplementacja 0,7% argininy do diety loch spowodowała znaczny wzrost jej poziomu w mleku, a w rezultacie wzrost masy prosiąt o 24% i poprawiła ich zdrowotność. 


Zapraszamy do lektury sierpniowego wydania "top świnie", w którym w artykule Małgorzaty Kasprowicz-Potockiej oraz Piotra Nowaka prezentujemy szereg rozwiązań jak ograniczyć  wykorzystanie źródeł białka w paszach dla świń. 


Widziałeś już nasze video "Najnowsze uwarunkowania w żywieniu świń – prof. Daniel Korniewicz (LNB)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Szarek komośnik, chwościk i sucha wiosna w Werbkowicach

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody