Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Świnie>Żywienie świń>

Dużo białka w zbożu = tańsze pasze

Obrazek

Zbierane w tym roku zboża: pszenica, jęczmień i pszenżyto miały najwyższą średnią zawartość białka na przestrzeni ostatnich 6 lat. Sprawdź jak bilansować dawki pokarmowe wykorzystując do produkcji pasz te rekordowe surowce. 

Anna Kurek22 września 2019, 06:00
W tym roku zboża dojrzewały i były zbierane w okresie suszy. Rekordowo wysoka zawartość białka w tegorocznych ziarnach zbóż wymusza korektę bilansu pasz. Do tego konieczna jest ocena zawartości składników pokarmowych. Tegoroczna pszenica zawiera średnio 13,7% białka, ale są partie zawierające 10,4%, jak i powyżej 18%. Ocenę trzeba przeprowadzić po zbiorach, ale przed skarmianiem zwierzętami. 

Spośród składników pokarmowych najczęściej oznaczamy zawartość białka ogólnego. W 2018 r. zebraliśmy pszenicę, pszenżyto i jęczmień o najwyższej średniej zawartości białka na przestrzeni ostatnich 5 lat. Okazuje się, że w tym roku te zawartości są jeszcze wyższe.

Ziarno pszenicy i pszenżyta zawiera średnio 0,7% białka więcej, zaś jęczmienia 0,4%. Warto uwzględnić ten fakt przy bilansowaniu mieszanek. Największe zużycie pasz dla trzody chlewnej dotyczy tuczników (w cyklu zamkniętym pasze dla nich stanowią ok. 70% wszystkich pasz). Przyjmując do optymalizacji średnią zawartość białka w tegorocznych zbożach w stosunku do zeszłorocznych, utrzymanie takiej samej zawartości białka i limitujących aminokwasów egzogennych uzyskujemy przy obniżeniu ilości poekstrakcyjnej śruty sojowej w mieszance:

  •    starter o 1,0%, co obniża koszt surowcowy 1 tony mieszanki o 15 zł, 
  •    grower o 1,5%, co obniża koszt surowcowy 1 tony mieszanki o 29 zł, 
  •    finiszer o 1,0%, co obniża koszt surowcowy 1 tony mieszanki o 28 zł. 

Jeśli składy mieszanek pozostawilibyśmy bez zmian, średnia zawartość białka w nich wzrośnie o ok. 0,5%. 

Chcesz zapoznać się dokładnie z wynikami analiz laboratoryjnych ziarna zbóż zbieranego na przestrzeni ostatnich 6 lat? Zapraszamy do lektury październikowego wydania "top świnie". 



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)