StoryEditor

Eksport polskiej wieprzowiny będzie dalej rósł?

Od początku roku eksport polskiej wieprzowiny do końca lutego br. zwiększył się o 7,1% w porównaniu z wynikiem sprzed roku. Jakie są prognozy eksportowe na najbliższe miesiące dla polskich producentów wieprzowiny?
15.06.2016., 12:06h

Przed rokiem różnica wobec dwóch pierwszych miesięcy 2014 r. wynosiła -1,8%. Zwiększenie eksportu było możliwe dzięki wzrostowi sprzedaży tego gatunku mięsa na rynki trzecie aż o 50,5%. A to z kolei wynikało z niskiej bazy z ubiegłego roku. Mimo to jednak, jak zwracają uwagę eksperci, poziom eksportu nadal jest poniżej średniej z lat 2011-2013. Niekorzystnym w tej sytuacji czynnikiem jest fakt, że w Polsce w marcu br. odnotowano silny spadek pogłowia świń, szczególnie w przypadku loch prośnych (tutaj spadek o 16,6%), prosiąt (-12,9%) oraz warchlaków (-11,6%). Malejące pogłowie nie jest zjawiskiem jednostkowym w skali unijnej. Problem ten występuje praktycznie w całej Unii.

Polski eksport wieprzowiny w kolejnych miesiącach może być hamowany przez obowiązujące nadal embargo rosyjskie, wzmożoną działalność ze strony dużych światowych eksporterów, takich jak np. Brazylia czy USA. A także kolejne przypadki ASF, które w znaczącym stopniu blokują polskich dostawców mięsa wieprzowego.

Jeśli chodzi o ceny skupu żywca wieprzowego na krajowym rynku to dopiero od połowy maja br. widać znaczącą tendencję wzrostową. Jeszcze w kwietniu notowano spadek wobec ceny z marca (4,10 zł/kg wobec 4,20 zł/kg) – informuje Credit Agricole. Według naszych obserwacji, pod koniec zeszłego tygodnia ceny skupu tuczników zostały podniesione o około 10-45 gr/kg. W środę 7 czerwca na niemieckiej giełdzie odnotowano cenę 1,51 euro/kg, co oznacza niewielki spadek o 2 eurocenty. Mimo tej obniżki, cenniki polskich ubojni nie zostały obniżone.

W kraju średnio za kilogram żywca płacą 4,53 zł/kg i 6,02 zł/kg w WBC. 
 Czy ceny skupu tuczników dalej będą rosły? To pytanie zadaje sobie wielu producentów trzody chlewnej. Jednak kwestię tę poddają w wątpliwość głównie zakłady mięsne, hurtownie i sklepy, kupujące wieprzowinę. Twierdzą, że konsument nie jest chętny kupować mięsa według obecnych cen na półce. Przez lata przyzwyczajony został do niższych cen. Więcej o aktualnych cenach skupu w Polsce znajdziesz w ostatnim komentarzu rynkowym.    ag, źródło: Credit Agricole, źródła własne

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 06:03