Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Artykuły>Świnie>Żywienie świń>

Jęczmień hybrydowy w żywieniu świń

Odmiany hybrydowe jęczmienia mogą być alternatywną rośliną paszową dla producentów świń. Sprawdź, co rolnikom oferuje firma Syngenta.

Paulina Janusz-Twardowska30 maja 2018, 21:20
– Jęczmień hybrydowy Hyvido spełnia oczekiwania wysokiej jakości paszy, zwłaszcza dla tuczników, ponieważ zawiera wyższy udział białka niż odmiany powszechnie uprawiane. Jeżeli w konwencjonalnych jęczmieniach poziom białka sięga 12% w jęczmieniu hybrydowym wskaźniki te przekraczają  nawet 13% białka ogólnego. Ponadto jęczmień hybrydowy plonując wyżej pozwala na osiągnięcie większej ilości paszy z jednostki gruntu, co dla producentów trzody jest znaczące – wymieniał zalety odmian hybrydowych Jerzy Grzesiek z firmy Syngenta podczas seminariów top agrar Polska pt. "Doskonalenie produkcji świń w dobie ASF".

Podkreślał, że jęczmień nadaje się szczególnie dla tuczników, gdyż jest nie tylko paszą białkową, ale również energetyczną, zatem pozwala osiągnąć wysokie przyrosty. Swoje racje podpiera doświadczeniami przeprowadzonymi przez niezależne jednostki badawcze.

W badaniach przeprowadzonych przez Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu w 2014 r. udowodniono, że świnie żywione przy 80-proc. udziale jęczmienia hybrydowego w okresie wzrostu od 55 d o120 kg uzyskały podobne rezultaty produkcyjne, jak grupa kontrolna otrzymująca paszę bazująca na pszenicy. Przyrost dzienny tuczników wyniósł w doświadczeniu 800 g, konwersja paszy utrzymała się na poziomie 2,81 kg na kilogram przyrostu, a świnie osiągnęły mięsność 54%.

– Jęczmień hybrydowy sprawdza się również w żywieniu loch, gdyż udział włókna w jęczmieniu wpływa dobrze na funkcjonowanie organizmu lochy – wskazywał Grzesiek.
pj-t


1 z 17
Karol Bujoczek, redaktor naczelny "top agrar Polska" wita uczestników seminarium

Karol Bujoczek, redaktor naczelny "top agrar Polska" wita uczestników seminarium

2 z 17
Uczestnicy spotkania w Poznaniu

Uczestnicy spotkania w Poznaniu

3 z 17
Prof. dr hab. Piotr Ślósarz, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach UP w Poznaniu

Prof. dr hab. Piotr Ślósarz, dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach UP w Poznaniu

4 z 17
Paulina Janusz–Twardowska, redaktor w dziale "top świnie" o produkcji w Polsce

Paulina Janusz–Twardowska, redaktor w dziale "top świnie" o produkcji w Polsce

5 z 17
Stanisław Niemyjski, Choice Genetics

Stanisław Niemyjski, Choice Genetics

6 z 17
Dr Grażyna Kusior, Ferma Trzody Chlewnej Chotycze

Dr Grażyna Kusior, Ferma Trzody Chlewnej Chotycze

7 z 17
Pytania z sali i dyskusja

Pytania z sali i dyskusja

8 z 17
Pytania z sali i dyskusja

Pytania z sali i dyskusja

9 z 17
Pytania z sali i dyskusja

Pytania z sali i dyskusja

10 z 17
Pytania z sali i dyskusja

Pytania z sali i dyskusja

11 z 17
Pytania z sali i dyskusja

Pytania z sali i dyskusja

12 z 17
Uczestnicy spotkania w Poznaniu

Uczestnicy spotkania w Poznaniu

13 z 17
Uczestnicy spotkania w Poznaniu

Uczestnicy spotkania w Poznaniu

14 z 17
Uczestnicy spotkania w Poznaniu

Uczestnicy spotkania w Poznaniu

15 z 17
Valentin Bouvier, Polnet

Valentin Bouvier, Polnet

16 z 17
Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, PiWet

Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, PiWet

17 z 17
Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, PiWet

Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, PiWet

Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy