Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Żywienie świń>

Mączki mięsno-kostne. Kiedy powrót?

Obrazek

Polskie władze liczą na decyzję Komisji Europejskiej zezwalająca na krzyżowe stosowanie mączek mięsno-kostnych w żywieniu zwierząt. Ale jak na razie nic nie wskazuje na to, aby Bruksela szybko wprowadziła taką zmianę.

Bartłomiej Czekała3 czerwca 2016, 13:48

W Polsce zakaz stosowania przetworzonego białka zwierzęcego w żywieniu wszystkich gatunków zwierząt gospodarskich obowiązuje od 1 listopada 2003 r. Złagodzenie rygoru Unia Europejska wprowadziła 10 lat później zezwalając na skarmianie ryb mączkami mięsnymi nieprzeżuwaczy (świnie i drób).

Ponieważ w kraju od lat występuje deficyt białka używanego do skarmiania zwierząt, polskim władzom zależy na złagodzeniu unijnych ograniczeń. Między innymi dzięki temu moglibyśmy ograniczyć import genetycznie zmodyfikowanej śruty sojowej.

– Liczymy, że zakaz stosowania przetworzonego białka zwierzęcego zostanie uchylony i będzie można stosować krzyżowo białka pochodzenia drobiowego u trzody chlewnej, albo białka przetworzone III kategorii trzody chlewnej u drobiu –powiedziała w Sejmie wiceminister rolnictwa Ewa Lech.

Generalnie Komisja Europejska nie mówi nie. W planie jej prac z czerwca 2015 r. dotyczącego ograniczania restrykcji związanych z zakazem mówi się o możliwości stosowania przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu w żywieniu trzody chlewnej i odwrotnie. Jest tylko jeden problem. Warunkiem niezbędnym do wprowadzenia zmian i złagodzenia zakazu paszowego jest zakończenie prac dotyczących metod diagnostycznych pozwalających na określenie gatunkowości białka zawartego w paszach.

Naukowcy opracowali już metodę do wykrywania DNA białka wieprzowego. Problem jest z metodą pozwalającą na identyfikacje białka drobiowego ze względu na różnorodność ptaków. Każdy gatunek charakteryzuje się bowiem odmiennym genotypem co komplikuje i spowalnia prace.

Reasumując, złagodzenie zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych nastąpi dopiero wtedy, gdy naukowcy uporają się ze stworzeniem szybkiego i skutecznego testu pozwalającego na identyfikowanie gatunkowe białek zwierzęcych w paszach. Niezbędne wtedy będzie także opracowanie szczegółowych przepisów prawnych oraz zasad nadzoru przez władze.
Komisja Europejska zakazała stosowania mączak mięsno-kostnych po wybuchu epidemii choroby szalonych krów (BSE). Uznano wówczas uznano, że jedną z przyczyn pojawienia się tej choroby jest właśnie karmienie bydła mączkami pochodzącymi od krów. wk

Fot. Sierszeńska



Picture of the author
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)