Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Mniej lizyny w tuczu końcowym

05.04.2021

Drukuj

Mniej lizyny w tuczu końcowym

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Przy wysokim pobraniu paszy w końcowym okresie tuczu, spożycie lizyny często przekracza zalecane w normach wartości. Oznacza to, że jej zawartość w dawce można ograniczyć, a ponieważ inne aminokwasy są bilansowane w odpowiednim stosunku do lizyny, również tutaj możliwe są oszczędności. Dolnosaksońska Izba Rolnicza zbadała, jak obniżenie zawartości aminokwasów w ostatniej fazie tuczu wpływa na wydajność świń.
W przeprowadzonym doświadczeniu 80 prosiąt podzielono na dwie grupy. Zwierzęta karmiono w trzech fazach. W początkowym tuczu do 65 kg obie grupy otrzymywały paszę z 16,5% białka surowego i 1,10% lizyny. W tuczu środkowym – do 90 kg zastosowano paszę z 14% b.sur., a w tuczu końcowym mieszankę o zawartości 12% b.sur. W grupie doświadczalnej zmniejszono zawartość lizyny w paszy na III fazę tuczu z 0,90 do 0,75%. Ilość pozostałych aminokwasów limitujących również została odpowiednio ograniczona.

Co pokazało doświadczenie?

  • Dzienny przyrost masy ciała w obu grupach był dokładnie taki sam i wynosił 1017 g.

  • Zużycie paszy na kg przyrostu również się nie różniło istotnie (2,58 vs 2,56 kg).
Dotyczyło to również dziennego pobrania paszy (2,62 vs 2,60 kg).Nie stwierdzono istotnych różnic w tuczu końcowym do 90 kg i wyższej.Tusze były klasyfikowane za pomocą AutoFOM.

  • Koszty paszy na wzrost o 100 kg w grupie testowej były o około 1 € niższe niż w grupie kontrolnej (64,29 vs 65,26 €).

W omówionym eksperymencie udało się zaoszczędzić aminokwasy w końcowej fazie tuczu, ponieważ wysokie spożycie paszy rekompensowało niższą ich zawartość w mieszance.
W polskich gospodarstwach mieszanki do tuczu wciąż bardzo często mają wysoką zawartość białka, które zasadniczo zawsze jest komponentem dość drogim – od 17–18%, w starterach, do 15–16% w finiszerach. Warto obniżyć ilość tego składnika pokarmowego. W normach duńskich przewiduje się jedynie 12% białka w finiszerze, pod warunkiem dobrze zbilansowanych aminokwasów egzogennych. Pomimo że ceny aminokwasów syntetycznych poszły ostatnio bardzo do góry, w niektórych przypadkach nawet 90–100%, to i tak opisywany zabieg, przy obecnych cenach surowców białkowych, powinien dać oszczędności.

Widziałeś już nasze video "Najnowsze uwarunkowania w żywieniu świń – prof. Daniel Korniewicz (LNB)"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody