Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj

Nadchodzą czarne chmury?

Obrazek

Ostatnio ceny świń zaczęły spadać. Jest to zjawisko cykliczne, którego można było się spodziewać tej jesieni. Jednak tegoroczna obniżka (w UE) nastąpiła o ponad dwa tygodnie wcześniej niż w poprzednich latach. Spadkowi cen tuczników towarzyszy duża redukcja cen prosiąt.

Paulina Janusz-Twardowska20 października 2017, 04:00
W 2017 r. na skutek dobrych cen wieprzowiny wzrosło w UE pogłowie loch – o ok. 1,9 %. Wzrosło także pogłowie i oferta rynkowa prosiąt. Większa podaż żywca mogła być zneutralizowana przez zwiększenie konsumpcji lub eksportu. W większości krajów UE spożycie wieprzowiny od lat nie rośnie, stąd jedynie eksport jest rozwiązaniem problemu nadprodukcji. Tymczasem w bieżącym roku zmniejszył się unijny eksport na najważniejszy rynek, czyli do Chin. W zeszłym UE wyeksportowała 4, 14 mln t wieprzowiny, z czego 1,86 mln t pojechało do Kraju Środka. Tymczasem w pierwszych miesiącach 2017 r. sprzedaż do tego kraju spadła o niemal 1/3!

Potrzebny plan i pieniądze
W Brukseli eksperci zgodnie apelowali do DG Agri i KE o znalezienie skutecznych metod zahamowania i zwalczenia choroby i pieniędzy na te działania. Środki finansowe potrzebne dziś, mimo że wydają się poważne, mogą być drastycznie małe w porównaniu ze skutkami ekonomicznymi dotarcia choroby na terytorium Niemiec. Oznacza to nie tylko załamanie rynku u naszych zachodnich sąsiadów, ale także ogromny wzrost presji na inne rynki w UE, a zwłaszcza na rynek polski.
W najbliższych miesiącach można się spodziewać dalszych spadków cen żywca i prosiąt w całej UE. W Polsce ze względu na ujemny bilans rynkowy spadki cen nie powinny być tak poważne, jak w krajach o dużym eksporcie i nadprodukcji.

Tadeusz Blicharski

Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy