StoryEditor

Owady w paszy dla świń

Sama myśl o larwach owadów na talerzu nas otrząsa. Ale gdyby były dobrym źródłem białka w paszy dla świń, to już co innego. Czy insekty mają szansę zastąpić śrutę sojową? Sprawdź!
22.03.2022., 12:03h
Owady mogą stanowić doskonałą paszę białkową. W mączkach pełnotłustych z insektów zawartość białka ogólnego waha się od 40 do 60% i zależy przede wszystkim od gatunku, ale też od stadium rozwojowego, siedliska, podłoża, na którym są hodowane, a także pokarmu, jaki otrzymują.
Co ważne, białko to odznacza się strawnością porównywalną z białkiem jaja kurzego i jest doskonałym źródłem aminokwasów, takich jak treonina, walina, histydyna, fenyloalanina i tyrozyna, a w przypadku niektórych gatunków także tryptofanu i lizyny. Muchówki charakteryzują się zestawem aminokwasów zbliżonym do mączki rybnej, natomiast chrząszcze i prostoskrzydłe pod względem składu aminokwasów podobne są do soi, choć zawierają mniej lizyny i metioniny. W krajowych badaniach wykazano, że spożycie owadów może przynieść potencjalne korzyści zdrowotne, z uwagi na silne działanie przeciwutleniające pozyskanych z nich peptydów.

Źródło tłuszczu

Oczywiście, owady nie składają się z samego białka. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym, którego mogą być źródłem, jest tłuszcz. Mączki z owadów zawierają 14,4–37,1% tego składnika, przy...
Pozostało 78% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 21:45