Weź udział w konkursie 
i zgarnij czapeczkę! 
  

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pierwsze Ogólnopolskie Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o źródłach rodzimych białek roślinnych

24.09.2019

Drukuj

Pierwsze Ogólnopolskie Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o źródłach rodzimych białek roślinnych

Artykuł dostępny

r e k l a m a

– Wymiana myśli jest czymś pięknym zarówno w nauce, jak i w praktyce – rozpoczął spotkanie prof. Andrzej Rutkowski z UP w Poznaniu. Jego zdaniem nauka ma służyć praktyce stąd specyficzna forma – dyskusyjna – konferencji organizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Izbę Zbożowo-Paszową. Warsztaty mają służyć praktycznemu opracowaniu wskazań, które zostaną przekazane do MRiRW.


– Dziś wciąż jeszcze podaż jest nikła. Mówimy jedynie o zaspokajaniu małych, rodzinnych gospodarstw – zaznaczał prof. Rutkowski.
 
Produkcja zwierzęca jest w Polsce uzależniona od importu soi. Sprowadzamy jej co roku ok. 2 mln ton. Problem ten dotyczy całej Unii Europejskiej. To poważny problem i należy się nad tym pochylić – mówił przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Krzysztof  Kielak.
Jesteśmy w przeddzień formowania nowego WPR, w tym kontekście bezpieczeństwo białkowe również jest uwzględniane.


Czy grozi nam głód białkowy?

r e k l a m a

Średnie dzienne spożycie białka w Polsce wynosi 86 g/osobę. To zaspakaja nasze potrzeby i jest prawidłowe. Jednak jest sporo zagrożeń dla krajowej produkcji mięsa drobiowego i wieprzowiny. Należy do nich uzależnienie krajowej produkcji od importowanego surowca białkowego, wzrastająca cena poekstrakcyjnej śruty sojowej, wzrastająca konsumpcja białka w krajach rozwijających się takich jak Chiny i Indie oraz niechęć konsumentów do produktów GMO. Nie możemy też zapominać o art. 15 Ustawy o paszach – czyli zakazie stosowania produktów przetworzonych genetycznie. 



 
Alternatywami dla soi są m.in.:
    •    produkcja z roślin wysokobiałkowych substytutów białka zwierzęcego w postaci komercyjnie dostępnych produktów spożywczych jak tofu, tempeh, miso
    •    białkowe pasze przemysłowe czyli DDGS, makuchy, drożdże, serwatki, mączki rybne czy koncentraty z roślin zielonych, trwa dyskusja nad powrotem do mączek mięsnych,
    •    akwakultura, algi, czyli owoce morza i ryby, algi w formie naturalnej oraz sproszkowanej (spirulina, chlorella),
    •    grzyby: Quorn – zamiennik mięsa,
    •    mięso in vitro, wyprodukowane w laboratorium ze zwierzęcych komórek,
    •    insekty – entomofagia jest praktykowana głównie w krajach azjatyckich: owady są spożywane na surowo, po suszeniu lub usmażeniu.


Czym się różnią źródła białka?

Polecany artykuł

PIORIN kontroluje plantacje pod kątem GMO

Soja jest białkiem lepszym pod względem wartości odżywczej, często jest również tańsza, ale nie zawsze. Z kolei krajowe źródła białka mają wyższą energię metaboliczną, ale charakteryzuje je również wyższa zawartość składników antyżywieniowych oraz włókna. 


– Bezdyskusyjnie największą zaletą śruty sojowej jest jej dostępność. Jednak w kontekście niechęci i strachu konsumentów przed GMO bardziej wartościowe są źródła krajowe ponieważ nie są modyfikowane genetycznie – mówił prof. Rutkowski.
Jego zdaniem dziś już nauka może pochwalić się zwiększeniem stosowania nasion krajowych roślin białkowych w dietach drobiu z 5% do 15 a nawet 25% oraz do 40% dla świń.
 
Prof. Rutkowski podkreślał, że pomimo zmniejszenia importu soi amerykańskiej z 80% do 63% pojęcie bezpieczeństwa białkowego w Polsce jest wciąż bardzo aktualne.
Organizatorzy liczą, że spotkanie zakończy się konkretnymi wskazaniami świata biznesu i praktyki dla nauki, co może mieć duże przełożenie na dalsze wieloletnie lata badań oraz współpracy.



Wszystkich, którzy nie mogli uczestniczyć w spotkaniu w Prusimiu serdecznie zapraszamy na II Ogólnopolską Giełdę Strączkowych, organizowaną przed redakcję top agrar Polska, UP Poznań oraz IGR w Poznaniu.

Już 22 i 23 października, odpowiednio w Wąbrzeźnie oraz Skarbimierzu (k. Brzegu), spotkamy się aby podyskutować o perspektywach dla rynku roślin strączkowych oraz wysłuchać ciekawych prezentacji na temat agrotechniki, rynku i żywienia strączkowymi. Jeśli chcesz wiedzieć, komu i za ile sprzedać strączkowe oraz Jak je uprawiać, aby wytrzymały niedobory wody - przyjedź na naszą Giełdę. Udział w tych spotkaniach jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona dlatego konieczna jest wcześniejsza rejestracja.

Zarejestruj się teraz!



Widziałeś już nasze video "Co czeka rolników w latach 2021-2027? Czerwcowy numer top agrar Polska"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Kto lepszy w pracy sezonowej – Polak czy Ukrainiec?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Krzysztof Kielak – Jesteśmy w przeddzień formowania nowego WPR, w tym kontekście bezpieczeństwo białkowe również jest uwzględniane.
Pierwsze Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o aktualnym stanie badań nad krajowymi źródłami rodzimych białek roślinnych, możliwości ich wdrożenia do polskiego rolnictwa oraz wskazanie najistotniejszych zagadnień badawczych na najbliższy rok.
Pierwsze Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o aktualnym stanie badań nad krajowymi źródłami rodzimych białek roślinnych, możliwości ich wdrożenia do polskiego rolnictwa oraz wskazanie najistotniejszych zagadnień badawczych na najbliższy rok.
Pierwsze Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o aktualnym stanie badań nad krajowymi źródłami rodzimych białek roślinnych, możliwości ich wdrożenia do polskiego rolnictwa oraz wskazanie najistotniejszych zagadnień badawczych na najbliższy rok.
Andrzej Morawski przedstawiał wyniki doświadczeń wykorzystania pasz z udziałem śroty sojowej oraz krajowych rodzimych roślin białkowych

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody