Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pierwsze Ogólnopolskie Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o źródłach rodzimych białek roślinnych

24.09.2019

Drukuj

Pierwsze Ogólnopolskie Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o źródłach rodzimych białek roślinnych

Artykuł dostępny

– Wymiana myśli jest czymś pięknym zarówno w nauce, jak i w praktyce – rozpoczął spotkanie prof. Andrzej Rutkowski z UP w Poznaniu. Jego zdaniem nauka ma służyć praktyce stąd specyficzna forma – dyskusyjna – konferencji organizowanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu oraz Izbę Zbożowo-Paszową. Warsztaty mają służyć praktycznemu opracowaniu wskazań, które zostaną przekazane do MRiRW.


– Dziś wciąż jeszcze podaż jest nikła. Mówimy jedynie o zaspokajaniu małych, rodzinnych gospodarstw – zaznaczał prof. Rutkowski.
 
Produkcja zwierzęca jest w Polsce uzależniona od importu soi. Sprowadzamy jej co roku ok. 2 mln ton. Problem ten dotyczy całej Unii Europejskiej. To poważny problem i należy się nad tym pochylić – mówił przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Krzysztof  Kielak.
Jesteśmy w przeddzień formowania nowego WPR, w tym kontekście bezpieczeństwo białkowe również jest uwzględniane.

r e k l a m a


Czy grozi nam głód białkowy?

Średnie dzienne spożycie białka w Polsce wynosi 86 g/osobę. To zaspakaja nasze potrzeby i jest prawidłowe. Jednak jest sporo zagrożeń dla krajowej produkcji mięsa drobiowego i wieprzowiny. Należy do nich uzależnienie krajowej produkcji od importowanego surowca białkowego, wzrastająca cena poekstrakcyjnej śruty sojowej, wzrastająca konsumpcja białka w krajach rozwijających się takich jak Chiny i Indie oraz niechęć konsumentów do produktów GMO. Nie możemy też zapominać o art. 15 Ustawy o paszach – czyli zakazie stosowania produktów przetworzonych genetycznie. 



 
Alternatywami dla soi są m.in.:
    •    produkcja z roślin wysokobiałkowych substytutów białka zwierzęcego w postaci komercyjnie dostępnych produktów spożywczych jak tofu, tempeh, miso
    •    białkowe pasze przemysłowe czyli DDGS, makuchy, drożdże, serwatki, mączki rybne czy koncentraty z roślin zielonych, trwa dyskusja nad powrotem do mączek mięsnych,
    •    akwakultura, algi, czyli owoce morza i ryby, algi w formie naturalnej oraz sproszkowanej (spirulina, chlorella),
    •    grzyby: Quorn – zamiennik mięsa,
    •    mięso in vitro, wyprodukowane w laboratorium ze zwierzęcych komórek,
    •    insekty – entomofagia jest praktykowana głównie w krajach azjatyckich: owady są spożywane na surowo, po suszeniu lub usmażeniu.

Polecany artykuł

Dużo białka w zbożu = tańsze pasze


Czym się różnią źródła białka?

Soja jest białkiem lepszym pod względem wartości odżywczej, często jest również tańsza, ale nie zawsze. Z kolei krajowe źródła białka mają wyższą energię metaboliczną, ale charakteryzuje je również wyższa zawartość składników antyżywieniowych oraz włókna. 


– Bezdyskusyjnie największą zaletą śruty sojowej jest jej dostępność. Jednak w kontekście niechęci i strachu konsumentów przed GMO bardziej wartościowe są źródła krajowe ponieważ nie są modyfikowane genetycznie – mówił prof. Rutkowski.
Jego zdaniem dziś już nauka może pochwalić się zwiększeniem stosowania nasion krajowych roślin białkowych w dietach drobiu z 5% do 15 a nawet 25% oraz do 40% dla świń.
 
Prof. Rutkowski podkreślał, że pomimo zmniejszenia importu soi amerykańskiej z 80% do 63% pojęcie bezpieczeństwa białkowego w Polsce jest wciąż bardzo aktualne.
Organizatorzy liczą, że spotkanie zakończy się konkretnymi wskazaniami świata biznesu i praktyki dla nauki, co może mieć duże przełożenie na dalsze wieloletnie lata badań oraz współpracy.



Wszystkich, którzy nie mogli uczestniczyć w spotkaniu w Prusimiu serdecznie zapraszamy na II Ogólnopolską Giełdę Strączkowych, organizowaną przed redakcję top agrar Polska, UP Poznań oraz IGR w Poznaniu.

Już 22 i 23 października, odpowiednio w Wąbrzeźnie oraz Skarbimierzu (k. Brzegu), spotkamy się aby podyskutować o perspektywach dla rynku roślin strączkowych oraz wysłuchać ciekawych prezentacji na temat agrotechniki, rynku i żywienia strączkowymi. Jeśli chcesz wiedzieć, komu i za ile sprzedać strączkowe oraz Jak je uprawiać, aby wytrzymały niedobory wody - przyjedź na naszą Giełdę. Udział w tych spotkaniach jest bezpłatny, ale liczba miejsc jest ograniczona dlatego konieczna jest wcześniejsza rejestracja.

Zarejestruj się teraz!


article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Przedstawiciel Ministerstwa Rolnictwa Krzysztof Kielak – Jesteśmy w przeddzień formowania nowego WPR, w tym kontekście bezpieczeństwo białkowe również jest uwzględniane.
Pierwsze Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o aktualnym stanie badań nad krajowymi źródłami rodzimych białek roślinnych, możliwości ich wdrożenia do polskiego rolnictwa oraz wskazanie najistotniejszych zagadnień badawczych na najbliższy rok.
Pierwsze Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o aktualnym stanie badań nad krajowymi źródłami rodzimych białek roślinnych, możliwości ich wdrożenia do polskiego rolnictwa oraz wskazanie najistotniejszych zagadnień badawczych na najbliższy rok.
Pierwsze Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o aktualnym stanie badań nad krajowymi źródłami rodzimych białek roślinnych, możliwości ich wdrożenia do polskiego rolnictwa oraz wskazanie najistotniejszych zagadnień badawczych na najbliższy rok.
Andrzej Morawski przedstawiał wyniki doświadczeń wykorzystania pasz z udziałem śroty sojowej oraz krajowych rodzimych roślin białkowych

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody