StoryEditor

Polska awansowała w Światowym Indeksie Bezpieczeństwa Żywnościowego

Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywnościowego (Global Food Security Index) od trzech lat opracowywany jest przez Economist Inteligence Unit (EIU) na zlecenie koncernu DuPont. Prezentacja najnowszego indeksu, zawierajacego dane za rok 2013, odbyła się w środę 9 lipca w warszawskiej siedzibie DuPont Polska.
09.07.2014., 13:07h

Opracowany przez EIU raport pokazuje, że bezpieczeństwo żywnościowe w Polsce rośnie. Nasz kraj zajmuje obecnie 26 miejsce na świecie z wynikiem 72,7 pkt. na 100 możliwych, poprawiając swoją ubiegłoroczną pozycję o 1,8 pkt. Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności na bieżąco bada osiągalność cenową, dostęp do żywności oraz jej jakość i bezpieczeństwo w 109 krajach na świecie na podstawie analizy 28 czynników, wykorzystując dane m. in.: ONZ, MFW, FAO, WHO i Banku Światowego.

- Mocne strony Polski w najnowszym raporcie to realizacja programów wspierających bezpieczeńśtwo żywnościowe, dostęp rolników do finansowania, standardy żywienia i bezpieczeństwao żywności - mówił podczas konferencji prasowej dyrektor generalny DuPont Polska Piotr Gill (na zdjęciu). - W tych czterech obszarach uzyskaliśmy w indeksie 100 pkt. na 100 możliwych do zdobycia - dodał.

Raport pokazał także słabe strony naszego kraju. Najmniej punktów, bo zaledwie 12,5 na 100 możliwych, Polska uzyskała w obszarze wydatków publicznych na badania i rozwój rolnictwa. Jest to wyraźny sygnał dla Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, by zwiększyć aktywność w tym zakresie i podjąć konkretne działania. Nowy PROW na lata 2014-2020 może być w tym pomocny, ponieważ daje możliwość finansowania projektów naukowych w obszarze rolnictwa.

Więcej na temat bezpieczeńśtwa żywności w sierpniowym numerze "top agrar Polska". bcz

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 15:49