StoryEditor

Producenci żywności zadłużeni na 370 milionów złotych

Według Krajowego Rejestru Długów, 7 059 polskich producentów żywności jest zadłużonych razem na niemal 370 milionów złotych. Prawie jedna czwarta długu dotyczy producentów mięsa.
18.01.2018., 11:01h
Opublikowane w Krajowym Rejestrze Długów dane wskazują, że polscy producenci żywności są zadłużeni na ponad 370 milionów zł. W rejestrze jest ich aż 7 059.
Według danych w KRD, 93% zadłużonych firm to producenci artykułów spożywczych, podczas gdy 7% stanowią firmy produkujące napoje.

Najgorzej wypada branża mięsna


Jeśli chodzi o producentów artykułów spożywczych, ich długi wynoszą aż 350 milionów zł. Największe zadłużenie dotyczy przetwórców i producentów mięsa – ich zobowiązania to niemal ćwierć długu branży spożywczej – aż 95 milionów zł.

Niewiele mniejszy dług mają producenci pieczywa i wyrobów mącznych, bo wynosi on aż 75 milionów zł. Na trzecim miejscu są producenci owoców i warzyw, których zobowiązania to 56 milionów zł. Dalej są producenci mleka z długiem 14 milionów zł i ryb z 13 milionami zł.

Długi nie są tak drastyczne, jeśli chodzi o producentów napojów – ich dług to “tylko” 25 milionów zł. Wśród nich najgorzej radzą sobie producenci wód mineralnych i napojów bezalkoholowych z długiem w wysokości 8,6 milionów zł. Najmniejsze kłopoty finansowe mają producenci piwa, ich dług wynosi 2,9 miliony zł.

– Branża spożywcza jest łańcuchem zależności: jeśli jedno jego ogniwo ulega osłabieniu, to osłabieniu ulega cały łańcuch – mówi Adam Łącki, prezes Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej – Dokładnie widać to na przykładzie chociażby producentów napojów: jeśli tegoroczne zbiory owoców i warzyw okażą się słabe, to produkcja soków i przecierów też będzie niższa.

W rejestrze największy dług ma firma z powiatu włocławskiego z Kujaw, która ma do spłacenia aż 12 milionów zł.

W którym województwie jest najgorzej?


Okazuje się, że największe zadłużenie dotyczy najlepiej rozwijających się województw. Na pierwszym miejscu najgorszej trójki w zestawieniu jest województwo mazowieckie. Tam producenci żywności zadłużyli się na prawie 60 milionów zł. Na drugim miejscu jest Wielkopolska z długiem w wysokości 47 milionów zł, a zaraz za nią Śląsk, gdzie dług wynosi 44 miliony zł.

Najmniejsze długi mają producenci z Podlasia, a także województw warmińsko-mazurskiego i świętokrzyskiego – w każdym z nich dług jest mniejszy niż 8 milionów zł.

U kogo ten dług?


Producenci żywności są winni niemal 164 miliony zł firmom windykacyjnym i funduszom sekurytyzacyjnym. Sporo muszą oddać także bankom i firmom leasingowym, bo aż 96 milionów zł. Najmniejszy dług producenci mają u firm handlowych – 32 miliony zł.

al na podst. Wiadomości Handlowe
fot. Sierszeńska
Aneta Lewandowska
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska Redaktorka portalu topagrar.com, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli zwierząt
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 01:05