Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Program pomocy żywnościowej dla najuboższych

14.07.2017

Drukuj

Program pomocy żywnościowej dla najuboższych

Artykuł dostępny

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa służy wsparciu osób i rodzin, znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej. Polega na udostępnianiu pomocy żywnościowej w formie paczek lub posiłków. Na realizację Programu w latach 2014 – 2020 zaplanowano środki finansowe w wysokości prawie 2,5 miliarda złotych, w większości ze środków unijnych. Polska na ten cel asygnuje 15% ogólnej puli środków, czyli ponad 360 milionów złotych.

1,3 mln beneficjentów Programu


– Kiedy obejmowałam swój urząd w Programie Operacyjnym Pomoc Żywnościowa uczestniczyło 62% gmin. Dziś jest ich już 90 % 
– powiedziała na czwartkowej konferencji prasowej Elżbieta Rafalska, minister rodziny, pracy i polityki społecznej.

r e k l a m a



Edycja programu 2016 r. rozpoczęła się w sierpniu zeszłego roku i trwała do końca czerwca tego roku. Dzięki zaangażowaniu czterech ogólnopolskich organizacji pozarządowych: Caritas Polska, Federacji Polskich Banków Żywności, Polskiego Komitetu Pomocy Społecznej oraz Polskiego Czerwonego Krzyża żywność w formie paczek lub posiłków trafiła do ponad 1,3 mln osób. To więcej o ponad 100 000 osób niż w sezonie 2015 r.

Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jest instytucją zarządzającą, a instytucją pośredniczącą i zarazem beneficjentem jest nadzorowana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Agencja Rynku Rolnego.


– Agencja Rynku Rolnego odpowiedzialna jest za przygotowanie i przeprowadzanie przetargów na dostawy artykułów spożywczych do magazynów organizacji partnerskich. Odpowiada także za nadzór nad dostawami żywności przez wykonawców oraz nad dystrybucją żywności i działaniami na rzecz włączenia społecznego realizowanymi przez organizacje partnerskie – powiedział minister Krzysztof Jurgiel.

Od zakończonego właśnie sezonu 2016 r. w ofercie wprowadzono bardziej różnorodne i urozmaicone produkty m.in. szynkę drobiową, szynkę wieprzową mieloną, pasztet wieprzowy oraz filet z makreli w oleju, a także nowe produkty owocowo-warzywne takie jak: fasola biała czy powidła śliwkowe. Produkty te cieszyły się dużym powodzeniem wśród osób potrzebujących, a dodatkowo było to duże wsparcie dla producentów rolnych i przetwórców, gdyż w ramach Podprogramu zakupiono dużą ilość dobrej jakości produktów. Łączna ilość zakupionej żywności wyniosła około 65 tys. ton.

W edycji programu na 2017 r. Agencja Rynku Rolnego kończy wyłanianie wykonawców w przetargu o wartości około 320 mln zł na dostawę do ponad 100 magazynów organizacji partnerskich. Ilość zakupionych produktów wyniesie ponad 67 tys. ton żywności. Liczba produktów wzrosła do 19 i wprowadzono nowe produkty, w tym bezglutenowe.

Program dla szkół


Podczas briefingu prasowego minister Krzysztof Jurgiel przedstawił także informacje dotyczące programu dostarczania zdrowej żywności dla szkół.  Zostanie on uruchomiony od roku szkolnego 2017/2018 i zastąpi realizowane dotychczas przez ARR programy: "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole". Celem programu będzie promowanie wśród dzieci zdrowej diety, bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne.

Program będzie skierowany do uczniów szkół podstawowych. Dzieciom zostaną przekazane bezpłatnie świeże owoce i warzywa oraz soki, a także mleko i przetwory mleczne. Dzieci będą również uczestniczyły w działaniach edukacyjnych realizowanych przez szkoły na temat zdrowego odżywiania oraz pochodzenia i uprawy udostępnianych produktów. W ramach realizacji programu będą prowadzone działania promocyjne.

Łączny budżet programu na rok szkolny 2017/2018 wyniesie 242,9 mln zł, w tym 114,8 mln zł z budżetu UE oraz 128,1 mln zł z budżetu krajowego. Polska jest jednym z największych beneficjentów programu w UE. Pod względem przyznanego budżetu Polska plasuje się na 4 miejscu (za Niemcami, Francją i Włochami).   wk

Read more in the premium version

article icon

Rynek zbóż: raczej bez dobrych wiadomości

Order a premium version

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii