Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rzepak: surowiec z potencjałem

28.05.2018

Drukuj

Rzepak: surowiec z potencjałem

Artykuł dostępny

Rzepak jest obecnie główną rośliną oleistą uprawianą w Polsce. Z danych GUS wynika, że w minionym sezonie rzepak zasiano na około 0,9 mln ha, a całkowite zbiory oszacowano na 2,7 mln t.

r e k l a m a

Prowadzona przez wiele lat praca hodowlana i selekcja roślin, głównie w kierunku poprawy składu chemicznego dała efekt w postaci obniżenia zawartości glukozynolanów i włókna oraz w powstaniu odmian mieszańcowych odpornych na warunki środowiskowe. Prowadzone w ostatnich latach badania w ramach rządowych programów powiększania białkowej bazy paszowej wykazały, że
  • Wszystkie dostępne obecnie odmiany są podwójnie ulepszone i spełniają obowiązujące normy odnośnie do zawartości kwasu erukowego i glukozynolanów.
  • Udział makuchu, wytłoków oraz oleju rzepakowego w paszy dla prosiąt nie powinien przekraczać 5% .
  • W mieszankach dla warchlaków udział pasz rzepakowy nie może być większy niż 10%.
  • Ponad 15-proc. dodatek makuchu w paszy dla loch powoduje zaburzenia w rozrodzie.
  •  Mieszanki rzepakowo-strączkowe należy uzupełniać aminokwasami egzogennymi w formie krystalicznej.
Doświadczenie 1. PŚR i nasiona łubinu żółtego

Do badań wykorzystano 60 warchlaków o średniej początkowej masie ciała ok. 20 kg. Zwierzęta podzielono na 6 grup po 10 szt.:
  • 1. grupa kontrolna – poekstrakcyjne śruta sojowa
  • 2. zastąpienie PŚS w 75% PŚR i w 25% nasionami łubinu żółtego
  • 3. zastąpienie PŚS w 50% PŚR i w 50% nasionami łubinu żółtego
  • 4. zastąpienie PŚS w 25% PŚR i w 75% nasionami łubinu żółtego
  • 5. zastąpienie PŚS w 100% nasionami łubinu żółtego
  • 6. zastąpienie PŚS w 100% PŚR
W okresie „warchlak” zwierzęta przyrastały najgorzej w grupie, w której białko sojowe zastąpiono jedynie PŚR, ale w dalszym etapie tuczu nastąpiła rekompensata wzrostu. W poszczególnych okresach tuczu i w całym tuczu nie wykazano istotnych różnic w wydajności tucznej świń między grupami. Najlepsze wyniki produkcyjne uzyskały świnie z grupy 5., w której PŚS została zastąpiona nasionami łubinu żółtego. Koszt paszy dla warchlaków może być niższy o 30–110 zł/t, dla tucznika I od 20 do 100 zł/t, a dla tucznika II o około 30 zł/t przy zastosowaniu nasion łubinu żółtego i PŚR. Przy dużym udziale PŚR w mieszance relacje cenowe są niekorzystne, co wynika z niższej zawartości białka i energii w tym surowcu.
Tabela 1. Mieszanki dla warchlaków

Warchlak

Polecany artykuł

Pierwsze Ogólnopolskie Warsztaty Szkoleniowo-Dyskusyjne o źródłach rodzimych białek roślinnych

1

2

3

4

5

6

Pszenżyto

74,64

64,11

64,39

65,68

67,02

62,73

PŚS

22,0

-

-

-

-

-

PŚR

-

23,0

15,0

7,5

-

31,5

Ł. żółty

-

7,5

15,0

22,0

28,5

-

Olej

-

2,5

2,5

1,5

1,0

3,0

Fosforan 1-Ca

1,0

0,5

0,7

0,9

1,0

0,4

Kreda

1,4

1,4

1,4

1,4

1,4

1,4

Sól

0,34

0,34

0,35

0,35

0,36

0,34

Premiks

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

Lizyna

0,1

0,15

0,16

0,17

0,2

0,13

Metionina

0,02

-

-

-

-

-

Treonina

-

-

-

-

0,02

-

Różnica w kosztach 1 t mieszanki*

100%

- 34zł

- 3,9%

-56zł

- 6,7%

-11zł

-13,6%

-149zł

- 19,6%

+ 10zł

+1,4%

Doświadczenie 2. PŚR i nasiona łubinu wąskolistnego

Do badań wykorzystano 180 warchlaków o średniej początkowej masie ciała ok. 30 kg. Zwierzęta podzielono na 2 grupy po 90 szt. w każdej. Świnie utrzymywano w kojcach po 10 szt. i żywiono mieszankami pełnoporcjowymi sypkimi. Przeprowadzono tucz dwufazowy (T1:  30–55 kg, T2: 55–80 kg) przez ok. 60 dni kontrolując przyrosty masy ciała i spożycie paszy. W grupie kontrolnej zwierzęta otrzymywały PŚS jako jedyną paszę wysokobiałkową, a w grupie doświadczalnej w I okresie tuczu PŚS zastąpiono w 75% nasionami łubinu wąskolistnego i w 25% PŚR, natomiast w II okresie tuczu PŚS zastąpiono w 50% nasionami łubinu wąskolistnego i w 50% PŚR.
Świnie otrzymujące w mieszance PŚR i nasiona łubinu wąskolistnego przyrastały nieco gorzej niż zwierzęta otrzymujące PŚS. Różnice te utrzymywały się przez cały okres tuczu, ale nie były to różnice potwierdzone statystycznie. Spożycie paszy z PŚR i nasionami łubinu wąskolistnego było istotnie niższe – szczególnie w II okresie tuczu. Nie stwierdzono jednak różnic w wykorzystaniu paszy. Tona mieszanki z udziałem PŚR i nasion łubinu wąskolistnego była o ponad 100 zł tańsza niż mieszanki z PŚS.
Tabela 3. Mieszanki dla Tucznika I

Tucznik I

1

2

3

4

5

6

Pszenżyto

73,35

61,84

63,01

63,91

65,2

61,07

PŚS

22,5

-

-

-

-

-

PŚR

-

23,5

15,3

7,5

-

32,0

Ł. żółty

-

7,5

15,3

22,5

29,0

-

Olej

1,0

4,0

3,5

3,0

2,5

4,5

Fosforan 1-Ca

0,9

0,4

0,55

0,7

0,9

0,1

Kreda

1,3

1,3

1,35

1,35

1,3

1,4

Sól

0,29

0,29

0,3

0,3

0,31

0,29

Premiks

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

Lizyna

0,12

0,17

0,19

0,21

0,22

0,14

Metionina

0,04

-

-

-

0,02

-

Treonina

-

-

-

0,03

0,05

-

Różnica w kosztach 1 t mieszanki *

 

100%

-22zł

-2,5%

- 60zł

-6,8%

-  100zł

-11,7%

-     137zł

-16,9%

+28zł

+2,4%

 

Tabela 4. Mieszanki dla Tucznika II

Tucznik II

1

2

3

4

5

6

Pszenżyto

79,49

70,26

71,13

72,01

72,89

69,81

PŚS

17,0

-

-

-

-

-

PŚR

-

18,0

11,5

5,5

-

24,0

Ł. żółty

-

6,0

11,5

17,0

22,0

-

Olej

1,0

3,5

3,5

3,0

2,5

4,0

Fosforan 1-Ca

0,2

-

-

0,1

0,2

-

Kreda

1,5

1,4

1,5

1,5

1,5

1,35

Sól

0,25

0,24

0,25

0,25

0,26

0,24

Premiks

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

0,5

Lizyna

0,06

0,1

0,12

0,14

0,15

0,1

Metionina           -

-

-

-

-

-

Treonina

-

-

-

-

-

-

Różnica w kosztach 1 t mieszanki *

100%

0 zł

0%

- 23zł

-2,8%

-34zł

- 4,3%

-34zł

- 4,3%

+ 128zł

+17,5%

 

article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody