Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Świnie>Żywienie świń>

Tańsze żywienie – surowce paszowe

Przed żywieniowcami stoi poważne wyzwanie – obniżanie kosztów żywienia świń. Zobacz, jakie mają możliwości redukcji nakładów 
na wyprodukowanie żywca wieprzowego.

Anna Kurek2 sierpnia 2019, 06:00

Wysoki potencjał genetyczny świń wymaga intensywnego żywienia. Ponieważ koszty pasz sięgają 70% wydatków przeznaczanych na produkcję, najważniejsza  w redukcji kosztów jest ekonomia żywienia – mówił podczas organizowanego przez naszą redakcję Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie prof. Krzysztof Lipiński z UWM  Olsztynie. 

Tańsze pasze

Pierwszą płaszczyzną, gdzie można szukać oszczędności, jest obniżanie kosztów mieszanek paszowych. Sprzymierzeńcem jest tu stosowanie produktów ubocznych z przemysłu spożywczego. Musimy uważać, jak użycie tych surowców wpłynie na współczynnik wykorzystania paszy na kilogram przyrostu masy ciała. W tym kontekście trzeba analizować produkty uboczne, aby nie pogorszyć wyników tuczu. 

– Na cenę mieszanek paszowych duży wpływ mają wykorzystywane do produkcji źródła białka. Koszty surowców białkowych są ściśle powiązane z ceną poekstrakcyjnej śruty sojowej – wyjaśniał prof. Lipiński. Jej największą wadą jest cena. Jednak zdaniem eksperta – nie zawsze. 

– Niedawno mieliśmy do czynienia z sytuacją, kiedy śrutę sojową można było kupić poniżej 1300 zł/t. 

 

Zależy od dostępności

To, czy i jakie surowce uboczne stosujemy do produkcji pasz, zależy od ich dostępności i ceny. Polska należy do liczących się producentów rzepaku. Jest on w naszym kraju podstawowym surowcem dla zakładów przemysłu tłuszczowego (olejarskiego) oraz ważnym źródłem białka w żywieniu zwierząt w postaci śruty poekstrakcyjnej i makuchu, a ostatnio również w coraz większym zakresie stosowane są nasiona i olej rzepakowy. 

– W Polsce produkujemy 1,5 mln t pasz z rzepaku, a wykorzystujemy ok. 1 mln t. Oznacza to, że 500 tys. t wyjeżdża, m.in. ze względu na nie zawsze atrakcyjną cenę – uważa ekspert. 



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)