Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Tańsze żywienie – surowce paszowe

02.08.2019

Drukuj

Tańsze żywienie – surowce paszowe

Artykuł dostępny

Wysoki potencjał genetyczny świń wymaga intensywnego żywienia. Ponieważ koszty pasz sięgają 70% wydatków przeznaczanych na produkcję, najważniejsza  w redukcji kosztów jest ekonomia żywienia – mówił podczas organizowanego przez naszą redakcję Forum Rolników i Agrobiznesu – Świnie prof. Krzysztof Lipiński z UWM  Olsztynie. 

r e k l a m a

Tańsze pasze

Pierwszą płaszczyzną, gdzie można szukać oszczędności, jest obniżanie kosztów mieszanek paszowych. Sprzymierzeńcem jest tu stosowanie produktów ubocznych z przemysłu spożywczego. Musimy uważać, jak użycie tych surowców wpłynie na współczynnik wykorzystania paszy na kilogram przyrostu masy ciała. W tym kontekście trzeba analizować produkty uboczne, aby nie pogorszyć wyników tuczu. 

Polecany artykuł

Zbiór kukurydzy na kiszonkę w Kombinacie Rolnym Kietrz

– Na cenę mieszanek paszowych duży wpływ mają wykorzystywane do produkcji źródła białka. Koszty surowców białkowych są ściśle powiązane z ceną poekstrakcyjnej śruty sojowej – wyjaśniał prof. Lipiński. Jej największą wadą jest cena. Jednak zdaniem eksperta – nie zawsze. 

– Niedawno mieliśmy do czynienia z sytuacją, kiedy śrutę sojową można było kupić poniżej 1300 zł/t. 

 

Zależy od dostępności

To, czy i jakie surowce uboczne stosujemy do produkcji pasz, zależy od ich dostępności i ceny. Polska należy do liczących się producentów rzepaku. Jest on w naszym kraju podstawowym surowcem dla zakładów przemysłu tłuszczowego (olejarskiego) oraz ważnym źródłem białka w żywieniu zwierząt w postaci śruty poekstrakcyjnej i makuchu, a ostatnio również w coraz większym zakresie stosowane są nasiona i olej rzepakowy. 

– W Polsce produkujemy 1,5 mln t pasz z rzepaku, a wykorzystujemy ok. 1 mln t. Oznacza to, że 500 tys. t wyjeżdża, m.in. ze względu na nie zawsze atrakcyjną cenę – uważa ekspert. 

Polecane dla Ciebie:

article icon

Lokalizacja obiektu

Czytaj

Zobacz wideo

Prof. Krzysztof Lipiński z UWM Olsztynie o wykorzystaniu surowców ubocznych w żywieniu świń

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody