Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Duże koszty żywienia świń –trzeba oszczędzać!

26.10.2020

Drukuj

Duże koszty żywienia świń –trzeba oszczędzać!

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Nie jest tajemnicą, że koszty żywienia świń są największą składową wszystkich kosztów produkcji świń.

– Na paszy nie można oszczędzać. Zdarzają się sytuacje, że oszczędzanie odbija się negatywnie na wynikach produkcyjnych, ale bywa też, że całkiem dobrze to wychodzi. Trzeba jednak zdefiniować, co to znaczy oszczędzać na paszy – mówił dr Tomasz Schwarz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Jego zdaniem jest kilka możliwych wariantów poprawy ekonomiki produkcji. Ekspert tłumaczył, że obniżony kosz produkcji nie zawsze oznacza tańszą paszę. Zmniejszenie ceny paszy poprzez zastosowanie tańszych, ale też gorszych jakościowo surowców, spowoduje obniżenie kosztów. Ale zdaniem Schwarza niekoniecznie niższy koszt musi oznaczać tańszą paszę. Może być również tak, że obniżony koszt produkcji związany jest z droższą paszą oraz niższym jej zużyciem.

– Niższe koszty żywienia nie zawsze oznaczają tańsze pasze. Trzeba tak bilansować mieszanki, aby w relacji kosztów do przychodów ostatecznie uzyskać dodatkowy zysk – uważa ekspert. Twierdzi on również, że aby obniżyć koszty i zachować prawidłową produkcyjność, należy racjonalnie bilansować pasze i nie chodzi tu wyłącznie o bilans białkowo-energetyczny, ale również kwasów tłuszczowych nienasyconych do nasyconych, zdolności buforowej do kwasowości, czy wreszcie bilans aminokwasów egzogennych.


Bilans pasz

Bilansowanie pasz to najprościej mówiąc odpowiedni dobór surowców i dodatków. Należy tutaj odpowiedzieć na pytanie, co jest najdroższe w mieszankach. I najczęściej odpowiedź brzmi, że są to dodatki. Jeżeli popatrzymy na to z perspektywy udziału w paszy, okazuje się, że najdroższe są surowce energetyczne. Czyli pozornie najtańszy element mieszanek jest w rzeczywistości najbardziej kosztotwórczy, bo ich udział w paszy jest największy – sięgający 70–85%. Na drugim miejscu (12–25%) są surowce białkowe, a dopiero za nimi znajdują się wszelkiego rodzaju dodatki, które stanowią zaledwie 2–5% pasz.

Chcesz wiedzieć jakie mamy alternatywy? Obejrzyj wystąpienie dr. Schwarza. Zapraszamy tez do lektury listopadowego dodatku „top świnie”, w którym opisujemy szczegółowo to zagadnienie.


Polecane dla Ciebie:

article icon

Pierwsze wnioski ze spotkania rolników z Timmermansem

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody