StoryEditor

Unia wyeksportowała więcej

Przez 10 miesięcy 2013 r. Wspólnota wyeksportowała 2,58 mln ton wieprzowiny. W tym okresie Polska odnotowała lepszy wynik niż rok wcześniej.
30.12.2013., 10:12h

Jak podaje Komisja Europejska przez pierwsze dziesięć miesięcy br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 2,58 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) tj. o 1,4% więcej niż w tym samym okresie 2012 r. W strukturze sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43%) i podroby (32%). Z kolei ze względu na spadek pogłowia świń w UE eksport żywca był o ponad jedną trzecią niższy. O jedną czwartą spadł też wywóz świeżego mięsa. Najwięcej wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Dzięki zwiększeniu sprzedaży o 8% Polska przesunęła się w rankingu największych eksporterów Unii z czwartego miejsca na trzecie, wyprzedzając Hiszpanię.
W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosły dostawy do Chin (+17%), Hongkongu (+5%), Japonii (+0,2%), na Filipiny (+38%), do Angoli (+8%) i Australii (+3%). Wysyłki do krajów azjatyckich stanowiły prawie połowę całkowitego eksportu. Spadła natomiast
sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE – Rosji (-1%), a także na Ukrainę (-22%),Białoruś (-34%) i do Korei Płd. (-33%).
pj

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 22:00