Unia wyeksportowała więcej

Przez 10 miesięcy 2013 r. Wspólnota wyeksportowała 2,58 mln ton wieprzowiny. W tym okresie Polska odnotowała lepszy wynik niż rok wcześniej.
Jak podaje Komisja Europejska przez pierwsze dziesięć miesięcy br. państwa UE wyeksportowały na rynki krajów trzecich ponad 2,58 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) tj. o 1,4% więcej niż w tym samym okresie 2012 r. W strukturze sprzedaży największy udział miały mrożona wieprzowina (43%) i podroby (32%). Z kolei ze względu na spadek pogłowia świń w UE eksport żywca był o ponad jedną trzecią niższy. O jedną czwartą spadł też wywóz świeżego mięsa. Najwięcej wieprzowiny sprzedały na rynki trzecie Niemcy, Dania, Polska, Hiszpania, Holandia i Francja. Dzięki zwiększeniu sprzedaży o 8% Polska przesunęła się w rankingu największych eksporterów Unii z czwartego miejsca na trzecie, wyprzedzając Hiszpanię.
W tym roku zmieniła się nieco struktura geograficzna unijnego eksportu – wzrosły dostawy do Chin (+17%), Hongkongu (+5%), Japonii (+0,2%), na Filipiny (+38%), do Angoli (+8%) i Australii (+3%). Wysyłki do krajów azjatyckich stanowiły prawie połowę całkowitego eksportu. Spadła natomiast
sprzedaż do głównego odbiorcy wieprzowiny z UE – Rosji (-1%), a także na Ukrainę (-22%),Białoruś (-34%) i do Korei Płd. (-33%).
pj