Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Unijny plan białkowy ma zmniejszyć uzależnienie od eksportu genetycznie zmodyfikowanej soi

20.02.2018

Drukuj

Unijny plan białkowy ma zmniejszyć uzależnienie od eksportu genetycznie zmodyfikowanej soi

Zarejestruj się i zaloguj aby przeczytać kolejne 3 artykuły.
Wszystkie przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Zarejestruj się lub Zaloguj się

Czytaj bez ograniczeń

Kup dostęp

r e k l a m a

Z jednej strony generują one nowe źródła dochodów dla rolnictwa, a z drugiej zmniejszają zależność od importu genetycznie zmodyfikowanej soi jako paszy dla zwierząt z krajów trzecich. Kraje Europy Wschodniej obawiają się, że „nowa koncepcja dla roślin białkowych” mogłaby jednostronnie faworyzować dużych producentów na Zachodzie, jednocześnie degradując rolników z Europy Środkowej i Wschodniej.

Ministrowie rolnictwa UE od dawna są zgodni, że uprawa roślin białkowych jest bardzo istotnym tematem dla przyszłości europejskiego rolnictwa. Jednak państwa są dalekie od jednomyślności w kwestii doboru najlepszej strategii dla planu białkowego Wspólnoty.
Wszystko zaczęło się w czerwcu 2017 roku, kiedy to Niemcy wspólnie z Węgrami zapoczątkowały inicjatywę „Europejska Deklaracja Soi”. 13 z 28 państw członkowskich UE podpisało się pod tą koncepcją. Równocześnie Austria przedstawiła strategię, która dążyła do osiągnięcia strategicznego partnerstwa krajów naddunajskich w celu przyspieszenia produkcji roślin wolnych od GMO w UE.

UE musi importować rocznie 45 milionów ton białka paszowego

r e k l a m a

Zapotrzebowanie UE na importowane pasze białkowe dla zwierząt to 45 mln ton rocznie. Udział europejskiej soi w zapleczu paszowym to jedynie 5%. W związku z tym Wspólnota jest uzależniona od importu roślin białkowych aż w 92%.

Dzięki unijnej strategii białkowej Komisja Europejska, poprzez ukierunkowane badania i uwzględnienie aspektów środowiskowych, chce specjalnie promować rośliny strączkowe i uprawę roślin białkowych. Nie tylko rolnicy, ale także producenci w całym łańcuchu żywnościowym powinni być zaangażowani w ten proces zmian.

Schmidt: Niemieccy konsumenci odrzucają GMO

Polecany artykuł

Walka z GMO w Sejmie - tego nie zobaczysz w telewizji!

- Z dużym zadowoleniem przyjmuję fakt, że Komisja Europejska chce teraz przedstawić nowy unijny plan białkowy – powiedział minister rolnictwa Christian Schmidt na Radzie UE ds. Rolnictwa. Niemcy szukają sojuszu i są wyraźnie gotowi współpracować z Węgrami i Austrią, a także innymi krajami w związku ze strategią naddunajską.

– Im większa produkcja białka w samej UE, tym mniej zależni jesteśmy od importu soi - podkreślił Schmidt w wywiadzie dla top agrar. W kwestii soi należy uwzględnić dwa aspekty. Po pierwsze istnienie soi GMO, która jest niepożądana przez niemieckich konsumentów. Po drugie, jak mówi Schmidt, należy przewidzieć ekologiczne konsekwencje zwiększenia światowego areału uprawy soi, szczególnie chodzi tu wylesienia i wpływ tych działań na klimat. Z tych właśnie powodów Schmidt jest wielkim zwolennikiem narodowego i europejskiego planu białkowego.

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ
Polska obawia się dyskryminacji Europy Wschodniej w komercyjnym wykorzystaniu białka
Ministrowie rolnictwa z Danii, Wielkiej Brytanii i Holandii potwierdzają obawy związane z wylesianiem lasów pierwotnych i negatywnymi skutkami dla globalnego klimatu. Dla Finlandii, Rumunii i Austrii własna produkcja roślin białkowych w UE jest równie ważnym celem polityki rolnej w przyszłości. Francuski minister rolnictwa - Stéphane Travert, uznał opracowanie unijnego planu dotyczącego białka za ważny krok w reformie WPR 2020. Podczas rozmów w Brukseli zwrócił uwagę, że Francja, podobnie jak Niemcy, opracowała już krajowy plan białkowy. Zdeklarował się w sposób zrównoważony wspierać ten program na szczeblu europejskim.

Polski minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel podkreślił, że nowy plan białkowy UE nie powinien doprowadzić do tego, że rola producentów z krajów Europy Środkowej i Wschodniej zostanie zdegradowana wyłącznie do dostaw surowca, a prawdziwy biznes będzie dzielony między produkcję i marketing zachodnich firm.

Komisarz UE ds. Rolnictwa Phil Hogan zapewnił ministrów rolnictwa, że opracowana strategia da możliwość wszystkim zainteresowanym stronom podzielenia się swoimi opiniami, doświadczeniem i wiedzą. 28 kwietnia w Brukseli zaplanowano spotkanie grupy eksperckiej wysokiego szczebla. W tym samym czasie austriacka minister rolnictwa Elisabeth Köstinger ogłosiła w Brukseli chęć zorganizowania w drugiej połowie 2018 roku w ramach austrackiej prezydencji UE kolejnej międzynarodowej konferencji białkowej.

Thomas A. Friedrich Bruksela / Strasbourg

Widziałeś już nasze video "Wczesne siewy buraków cukrowych. Czy będą one opłacalne w 2021 roku?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody