Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Zupa dla loch

Obrazek

 

Świnie lubią i chętnie pobierają paszę podaną na mokro. Wiemy już, że skarmianie komponentów odpadowych z produkcji spożywczej skutecznie ogranicza koszty żywienia tuczników. A jak podać paszę na mokro lochom w produkcji towarowej?

Anna Kurek21 stycznia 2016, 10:08

W Rozogach, gm. Sorkwity działa chlewnia licząca 630 loch PIC, produkująca w cyklu zamkniętym. Wyprodukowane tu tuczniki trafiają do zakładów mięsnych "WARMIA" – oba przedsiębiorstwa łączy osoba jednego właściciela, tym samym ZM w znacznej części produkują wyroby ze świń z własnego chowu.

Tuczniki w Rozogach od ponad 3 lat karmione są na mokro. Od niespełna roku również dla loch wykorzystuje się tutaj system żywienia na mokro. I to nie tylko w sektorze loch prośnych, czy na sektorze krycia – w pomieszczeniach gdzie instalacja jest zblizona do tej na tuczu.

– Również na porodówce żywimy lochy na mokro – mówi Krzysztof Urbański, kierownik fermy. – Wymagało to zamontowania tylu zaworów ile jest stanowisk porodowych – dodaje.

Zapraszamy do lektury lutoweg wydania "top świnie", gdzie przeczytacie Państwo o prawie rocznych doświadczeniach z instalacją płynnego żywienia loch.  aku

 



Picture of the author
Autor Artykułu:Anna Kurek
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)