Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Żyto: stare zboże – nowa jakość

21.03.2018

Drukuj

Żyto: stare zboże – nowa jakość

Artykuł dostępny

W 2016 roku w Polsce wystartował projekt badawczy ENERGYFEED, którego liderem jest UR w Krakowie. Celem tego programu jest kompleksowa analiza ziaren zbóż różnych gatunków i odmian, w celu określenia optymalnych z produkcyjnego i ekonomicznego punktu widzenia zastosowań.

r e k l a m a

Z powodu wysokiego poziomu wartości paszowej, określonego w badaniach pilotażowych, ogromnego potencjału plonowania i relatywnie niskiej ceny rynkowej ziarna szczególna uwaga w tym projekcie skierowana jest na nowoczesne odmiany żyta. Jednym z pierwszych doświadczeń przeprowadzonych w ramach projektu był dwufazowy tucz świń w gospodarstwie komercyjnym zlokalizowanym w Wielkopolsce. Celem badania było przesunięcie dotychczas wyznaczonej granicy bezpieczeństwa poziomu żyta w mieszance.

Biorąc pod uwagę rosnącą popularność genetyki duńskiej, za model badawczy przyjęto 500 warchlaków DanBred o średniej masie ciała 29 kg, podzielonych na 2 grupy. Grupa kontrolna otrzymywała mieszankę zoptymalizowaną w oparciu na jęczmieniu i pszenicy (w proporcji pół na pół) oraz śrutę sojową jako źródło białka. W grupie doświadczalnej w okresie żywienia growerem z mieszanki usunięto po 15% pszenicy i jęczmienia, wprowadzając w to miejsce 30% żyta odmiany Brasetto. Natomiast w okresie finiszerowym usunięto z mieszanki kontrolnej po 30% pszenicy i jęczmienia, wprowadzając w to miejsce 60% żyta.

Chcesz wiedzieć, jakie wyniki w tuczu można osiągnąć korzystając z ziarna żyta? Efekty doświadczeń prezentuje dr Tomasz Schwarz z UR w Krakowie w kwietniowym wydaniu „top świnie” na s. 30.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła – trend wzrostowy

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody