StoryEditor

Najlepsza babka wielkanocna według przepisu KGW Rusko

13.04.2022., 17:04h

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć wielkanocnej babki. Specjalnie dla nas panie z KGW Rusko w Wielkopolsce prezentują przepis na prostą i pyszną babkę wielkanocną na oleju rzepakowym.

Potrzebne składniki:

  •  6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szklanką cukru na sztywną pianę. Następnie dodajemy żółtka i łączymy je w jednolitą masę, a później wlewamy 6 łyżek oleju rzepakowego. Do miski przesiewamy mąkę pszenną i ziemniaczaną i dosypujemy łyżeczkę proszku do pieczenia. Na końcu dodajemy ocet. Miksujemy tak długo, aż powstanie jednolita, dobrze napowietrzona gładka masa.

Do osobnej miseczki odlewamy około 1/3 masy i dodajemy kakao – mieszamy.

Formę do babki smarujemy masłem i wylewamy do niej jasną masę. Następnie cienką stróżką dodajemy ciasto kakaowe, tworząc nieregularne wzory.

Tak przygotowaną bakę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. na 50 minut.

Po tym czasie baka jest gotowa! Wystarczy ją polukrować, ozdobić według uznania i już nasz wielkanocny wypiek może zagościć na stole.

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 20:58