StoryEditor

Prof. Daniel Korniewicz (LNB): Podrożeją premiksy farmerskie

01.03.2021., 16:03h

Podrażały wszystkie pasze dla świń, począwszy od zbóż przez pasze wysokobiałkowe, a w ostatnim okresie aminokwasy. Największym producentem i konsumentem aminokwasów są Chiny. W momencie, kiedy tam wzrosło pogłowie świń i zapotrzebowanie na aminokwasy, ich cena automatycznie powędrowała do góry.

- Dotyczy to zwłaszcza lizyny, której cena wzrosła z 1,1–1,2 €/kg do 2 €/kg. Niewiele mniej zdrożała treonina (z 1,20 do 2,05 €/kg) i tryptofan z 6,5 do 8,5 €/kg. W efekcie zysk z tytułu minimalizacji poziomu białka i opierania pasz na dodatku aminokwasów egzogennych nie będzie już generował takich oszczędności, jak pod koniec zeszłego roku. Musimy być przygotowani na wzrost cen premiksów farmerskich. W tej sytuacji skupmy się na minimalizacji zużycia paszy na kg przyrostu w tuczach oraz na potrzeby bytowe. Bilansujmy pasze, dostosowując poziom składników pokarmowych do zmieniającego się zapotrzebowania świń, czyli wprowadzając żywienie wielofazowe. Wykorzystujmy potencjał warchlaków do odkładania tkanki mięsnej do ok. 45 kg m.c., a później oszczędzajmy. Przy niskich cenach tuczników warto wcześniej (około 100 kg m.c.) odstawić je do ubojni. Tak zużyjemy mniej mieszanek na odchowanie jednego tucznika. Ograniczmy straty paszy przez regulację automatów paszowych. Zadbajmy o odpowiednie rozdrobnienie surowców, by podnieść ich strawność. Warto zastosować także dodatki poprawiające strawność pasz (enzymy, zakwaszacze). Pamiętajmy, że obniżenie temperatury o każdy 1°C poniżej komfortu, to wzrost pobrania paszy o 40 g/szt./dobę - mówi prof. Daniel Korniewicz z firmy LNB.

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 20:23