Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Galerie>Bydło>

Chcesz zarabiać na mleku, kontroluj żywienie

1 z 7
Na durszlaku pozostało wiele niestrawionych ziaren kukurydzy oraz części łodyg i liści kukurydzy.

Na durszlaku pozostało wiele niestrawionych ziaren kukurydzy oraz części łodyg i liści kukurydzy.

2 z 7
Kał płucze się tak długo, aż ilość pozostałych cząstek nie będzie maleć.

Kał płucze się tak długo, aż ilość pozostałych cząstek nie będzie maleć.

3 z 7
Durszlak może służyć do oceny kału.

Durszlak może służyć do oceny kału.

4 z 7
Efekt płukania kału: na sicie górnym (z białą obwódką) widać niestrawione ziarna kukurydzy; najwięcej cząstek pozostało na sicie środkowym (po prawej stronie), a prawidłowo powinno być ich najwięcej na sicie dolnym (po lewej stronie).

Efekt płukania kału: na sicie górnym (z białą obwódką) widać niestrawione ziarna kukurydzy; najwięcej cząstek pozostało na sicie środkowym (po prawej stronie), a prawidłowo powinno być ich najwięcej na sicie dolnym (po lewej stronie).

5 z 7
Kał w sitach przepłukuje się tak długo, aż będzie z nich wypływać czysta woda. Na górnym sicie powinno pozostać 10% masy pozostającej na sitach (do 20% w szczycie laktacji), na środkowym – do 20% masy, a na dolnym ponad 50% masy.

Kał w sitach przepłukuje się tak długo, aż będzie z nich wypływać czysta woda. Na górnym sicie powinno pozostać 10% masy pozostającej na sitach (do 20% w szczycie laktacji), na środkowym – do 20% masy, a na dolnym ponad 50% masy.

6 z 7
Ocenę ilości niestrawionych cząstek można przeprowadzić za pomocą sit kałowych.

Ocenę ilości niestrawionych cząstek można przeprowadzić za pomocą sit kałowych.

7 z 7
Monitorowanie wyglądu kału powinno być rutynową czynnością każdego hodowcy.

Monitorowanie wyglądu kału powinno być rutynową czynnością każdego hodowcy.

Ważne Tematy