Obora w holenderskim standardzie
Zdaniem Arenda Hendriksa, nowoczesne technologie produkcji mleka znacznie ograniczają nakłady pracy przy obsłudze zwierząt i jednocześnie zapewniają im bardzo dobry komfort.
Krowy w okresie laktacji do dyspozycji mają boksy legowiskowe typu głębokiego wypełnione materacem ze słomy i wapna.
Korytarz paszowy o szerokości 4 m umożliwia swobodne przemieszczanie się krów.
W pobliży poskromu jest izolatka z boksami bezściołowymi.
W oborze znajdują się dwa poskromy zamontowane na stałe.
Stały dostęp do wody zapewniają poidła korytkowe.
Pasze na stole paszowym systematycznie podgarnia robot Juno.
Stado 320 krów obsługują 4 roboty udojowe. Siara od krów tuż po porodzie jest automatycznie oddzielona od reszty udojonego mleka.
Niezabudowaną przestrzeń w podłużnych ścianach można zasłonić kurtynami podczas wietrznych i chłodnych dni.
Podłuże ściany zewnętrzne mają wysokość 4 m, do wysokości 1,5 m wykonana je z prefabrykowanych elementów betonowych.
W części produkcyjnej obory przeznaczonej dla krów w kresie laktacji znajdują się stacje paszowe, z których korzystają mlecznice o bardzo wysokiej wydajności mlecznej.
Uchylne bramki oddzielają poszczególne grupy technologiczne krów.
Ściółka ze słomy stwarza najlepszy komfort dla krów w okresie okołoporodowym.
Ściołowy kojec dla krów zasuszonych.
Budki dla nowo narodzonych cieląt znajdują się w pobliżu ściołowego kojca porodowego.
Kojce płytko ścielone słomą przeznaczone dla krów zasuszonych i w okresie okołoporodowym.
Cześć nieprodukcyjna obory, przeznaczona dla krów zasuszonych, cielących się, tuż po porodzie oraz jałówek cielnych.