Pokaż mi silos, a powiem czy dobrze żywisz krowy!
Kiszonka nie powinna zawierać całych ziaren kukurydzy.
2) Pomiar temperatury materiału w silosie.
3) Tarowanie wagi – pierwszy etap pomiaru stopnia ubicia materiału.
Pobranie 0,01 m3 kiszonki z silosu.
5) Przyrząd do pomiaru stopnia ubicia materiału w kiszonce.
6) Porcję 0,01 m3 kiszonki mnożymy przez zawartość suchej masy.
Terenowy pomiar pH kiszonki.
8) Określenie struktury kiszonki zaczynamy od pobrania 1 kg próbki.
9) Przesiewanie 1 kg kiszonki przez sita Penn State.
Rezultat po przesianiu kiszonki, najwięcej paszy zostało na drugim sicie.
Potencjalne niedojady, które po przesianiu znalazły się na pierwszym sicie.
Pomiar warunków termicznych w silosie za pomocą kamery termowizyjnej.
13) Pobieranie próbki kiszonki z czoła pryzmy
14) Przygotowanie zbiorczej próby kiszonki z kilku próbek. Materiał należy dokładnie ubić w opakowaniu
Tuba do pobierania próby kiszonki.
Pobieranie próbki z zamkniętego silosu.
17) Próbka musi być szczelna, zabezpieczona przed uszkodzeniami i dokładnie opisana.