Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Strona główna>Galerie>Bydło>

Produkcja we Francji i w Belgii

1 z 13
W sklepie w gospodarstwie Vincenta Brouillarda w świeże przetwory zaopatrują się m.in. okoliczni mieszkańcy.

W sklepie w gospodarstwie Vincenta Brouillarda w świeże przetwory zaopatrują się m.in. okoliczni mieszkańcy.

2 z 13
W ofercie gospodarstwa oprócz świeżych białych serów i jogurtów znajdziemy sery dojrzewające. Dziennie przerabia się tu ok. 400 l mleka.

W ofercie gospodarstwa oprócz świeżych białych serów i jogurtów znajdziemy sery dojrzewające. Dziennie przerabia się tu ok. 400 l mleka.

3 z 13
W oborach jest 100 krów o wydajności 9,5 tys. l. Organizacja wycieleń na okres letni ułatwia pracę i poprawia warunki zbytu cieląt.

W oborach jest 100 krów o wydajności 9,5 tys. l. Organizacja wycieleń na okres letni ułatwia pracę i poprawia warunki zbytu cieląt.

4 z 13
Jean Francois Verdenal (drugi z prawej) wspólnie z bratem prowadzi 320 ha gospodarstwo mleczne we Francji.

Jean Francois Verdenal (drugi z prawej) wspólnie z bratem prowadzi 320 ha gospodarstwo mleczne we Francji.

5 z 13
Dewizą Verdenala jest jakość mleka i zmniejszenie kosztów produkcji. Surowiec ma średnio 3,4% białka, 4,3% tłuszczu.

Dewizą Verdenala jest jakość mleka i zmniejszenie kosztów produkcji. Surowiec ma średnio 3,4% białka, 4,3% tłuszczu.

6 z 13
W ubiegłym roku ceny mleka były na poziomie średnio 0,35 euro/l netto. W styczniu br. płacono 0,31 euro co jest granicą opłacalności.

W ubiegłym roku ceny mleka były na poziomie średnio 0,35 euro/l netto. W styczniu br. płacono 0,31 euro co jest granicą opłacalności.

7 z 13
Hodowla bydła mięsnego to główny kierunek produkcji w gospodarstwie Vincenta Brouillarda, lecz nie najbardziej opłacalny.

Hodowla bydła mięsnego to główny kierunek produkcji w gospodarstwie Vincenta Brouillarda, lecz nie najbardziej opłacalny.

8 z 13
Krowy belgijskiego rolnika rodzą przez cesarskie cięcie. Do tego celu stworzono oddzielne pomieszczenie. Koszt zabiegu wynosi ok. 110 euro.

Krowy belgijskiego rolnika rodzą przez cesarskie cięcie. Do tego celu stworzono oddzielne pomieszczenie. Koszt zabiegu wynosi ok. 110 euro.

9 z 13
W ciągu pierwszej godziny po urodzeniu cielę otrzymuje ok 4 litrów siary. Dokładna ilość uzależniona jest od zawartości przeciwciał.

W ciągu pierwszej godziny po urodzeniu cielę otrzymuje ok 4 litrów siary. Dokładna ilość uzależniona jest od zawartości przeciwciał.

10 z 13
Miesiąc po urodzeniu cielęta otrzymują paszę treściwą a potem objętościową. Młodzież utrzymywana jest w grupowych kojcach.

Miesiąc po urodzeniu cielęta otrzymują paszę treściwą a potem objętościową. Młodzież utrzymywana jest w grupowych kojcach.

11 z 13
W gospodarstwie jest 250 krów. Na 60 ha zasiewana jest kukurydza (20 ha), zboża (10 ha), ziemniaki (5 ha) i trawy.

W gospodarstwie jest 250 krów. Na 60 ha zasiewana jest kukurydza (20 ha), zboża (10 ha), ziemniaki (5 ha) i trawy.

12 z 13
Mleko pozyskiwane jest ze stada krów mlecznych skrzyżowanych z rasą biało-błekitną. Ich wydajność jest na poziomie 5-6 tys. l.

Mleko pozyskiwane jest ze stada krów mlecznych skrzyżowanych z rasą biało-błekitną. Ich wydajność jest na poziomie 5-6 tys. l.

13 z 13
Przetwórnia znajduje się w zaadaptowanym budynku. Za litr przetworzonego mleka uzyskuje średnio 1,50 euro.

Przetwórnia znajduje się w zaadaptowanym budynku. Za litr przetworzonego mleka uzyskuje średnio 1,50 euro.

Ważne Tematy