StoryEditor

Placki po kaszubsku

Kaszuby to piękna część województwa pomorskiego, o którym szerzej napiszemy w czerwcowym numerze "top agrar Polska", tymczasem dziś pomysł na kaszubski obiad.
18.05.2016., 10:05h

Placki ziemniaczane znane są w całej Polsce i trudno stwierdzić, z którego regionu tak naprawdę pochodzą. Prawdą jest jednak, że na Pomorzu placki, kluski czy podsmażane ziemniaki są bardzo popularnym dodatkiem do ryb. Dlatego pomysł na bezmiesny obiad, nie tylko w piątek.

 

SKŁADNIKI:

 

1kg dużych ziemniaków,
1 jajko,
1 cebula,
1-2 łyżki mąki,
olej rzepakowy do smażenia,
majeranek, sól, pieprz,
50 g łososia wędzonego na jedną porcję,
łyżka gęstej śmietany ( na każdą porcję)
cytryna, natka pietruszki.

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajko, mąkę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Usmażyć placuszki..

 

Na talerzu układać placki, przekładać jej łososiem, każdy skropić cytryna i udekorować śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki.

ec

Pomysł, wykonanie oraz sesja zdjęciowa potraw kaszubskich odbyła się w Dworku SPA "osada Wędrowca" w mechelinkach, pow. pucki.

Więcej na temat kulinariów kaszubskich przeczytasz w czerwcowym numerze "top agrar Polska". Prenumeratę zamówisz TUTAJ

 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 11:38