Artykuł dostępny
Odkryto, że pewna, nienazwana jeszcze cząsteczka obecna w kilku roślinach uprawnych (kapusta, rzepak itp.) może odgrywać kluczową rolę w ograniczeniu rozprzestrzeniania się choroby. Cząsteczka dezaktywuje wirusa, uniemożliwiając zainfekowanie zwierzęcia. Naukowcy odkryli, że świnie żywione paszami na bazie rzepaku nie zachorowały na ASF w niektórych regionach w Chinach.
Największy ośrodek zdrowia zwierząt w Chinach potwierdził odkrycie, ale na razie opracowuje dokładny program działania, aby można było go opublikować.
r e k l a m a
Wang Xin, lider projektu naukowego, zdradził tylko tyle, że „niektóre warzywa wymieszane z paszą w przewodzie pokarmowym mogą pomóc w zapobieganiu chorobie”. Wang i jego zespół rozpoczęli intensywne badania 70 gatunków roślin i niektórych organizmów morskich i grzybów w celu wyizolowania danej cząsteczki.
Na podstawie wcześniejszych badań udowodniono, że istnieją rośliny, które mają zdolność do zmiany pojedynczych cząsteczek DNA, ale w tym przypadku jeszcze nie zostały wyizolowane. Wiemy natomiast, że wirusa grypy u człowieka dezaktywują mikrocząsteczki roślin takich jak wiciokrzew. A więc istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że naukowcy z Chin znajdą receptę na profilaktykę ASF.
oprac. dkol na podst. agroinform.hu
Polecany artykuł

ASF depopuluje dziki w Kampinosie – padają jak muchy

r e k l a m a
r e k l a m a
Komentarze (?)