StoryEditor

Ile kosztuje ketoza?

– Ketoza zwłaszcza bezobjawowa, czyli subkliniczna to najpopularniejsze zaburzenie metaboliczne krów mlecznych także w naszym kraju – podkreśla prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie.
23.04.2019., 13:04h
Według prof. Zygmunta M. Kowalskiego z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ketoza subkliniczna ze względu na znacznie częstsze występowanie niż ketoza kliniczna, jest poważnym problemem w stadach krów w wielu krajach, w tym w Polsce! Występuje zwykle w okresie okołoporodowym, w pierwszych 2 miesiącach laktacji i jest następstwem nieprawidłowych przemian metabolicznych związanych z ujemnym bilansem energii. O ile na pełnoobjawową ketozę kliniczną choruje 1–5% krów [Duffield, 2009], o tyle na ketozę subkliniczną choruje od 10 do nawet 60% krów w stadzie!

Lawina strat

Jak każde zaburzenie metaboliczne, które występuje po rozpoczęciu laktacji, jego skutki są widoczne nie tylko wtedy, gdy się pojawia, ale także w przyszłości, w kilku kolejnych miesiącach cyklu produkcyjnego. Jeżeli skutkiem ketozy są zaburzenia w rozrodzie, są one widoczne nawet przez kilka lat.

– Ketoza subkliniczna nie jest chorobą „śmiertelną”, powodującą upadki krów. Często trwa krótko, bo 5–7 dni i jest niezauważona, bo bezobjawowa. Niestety, znacznie bardziej kosztowne są jej skutki, najczęściej odłożone w czasie – zaznacza prof. Kowalski.


Do najważniejszych konsekwencji ketozy zalicza się [Oetzel, 2013]:

  • zwiększoną podatność na  inne zaburzenia metaboliczne, tj. stłuszczenie wątroby, przemieszczenie trawieńca;
  • zwiększoną podatność na choroby infekcyjne, tj. metritismastitis;
  • zmniejszenie wydajności mleka;
  • pogorszenie wskaźników rozrodu,
  • zwiększenie tempa brakowania.


Ile krów w Polsce choruje na ketozę? Z jakimi stratami i problemami zdrowotnymi u krów wiąże się ta choroba? Na te i wiele innych pytań, można znaleźć odpowiedź w artykule prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie, który publikujemy w majowym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”. Nie zwlekaj, zamów prenumeratę.

opr. mj
Fot. Sierszeńska



Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 14:02