Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Ile kosztuje ketoza?

Obrazek

– Ketoza zwłaszcza bezobjawowa, czyli subkliniczna to najpopularniejsze zaburzenie metaboliczne krów mlecznych także w naszym kraju – podkreśla prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie.

Marcin Jajor25 kwietnia 2019, 06:00
Według prof. Zygmunta M. Kowalskiego z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, ketoza subkliniczna ze względu na znacznie częstsze występowanie niż ketoza kliniczna, jest poważnym problemem w stadach krów w wielu krajach, w tym w Polsce! Występuje zwykle w okresie okołoporodowym, w pierwszych 2 miesiącach laktacji i jest następstwem nieprawidłowych przemian metabolicznych związanych z ujemnym bilansem energii. O ile na pełnoobjawową ketozę kliniczną choruje 1–5% krów [Duffield, 2009], o tyle na ketozę subkliniczną choruje od 10 do nawet 60% krów w stadzie!

Lawina strat

Jak każde zaburzenie metaboliczne, które występuje po rozpoczęciu laktacji, jego skutki są widoczne nie tylko wtedy, gdy się pojawia, ale także w przyszłości, w kilku kolejnych miesiącach cyklu produkcyjnego. Jeżeli skutkiem ketozy są zaburzenia w rozrodzie, są one widoczne nawet przez kilka lat.

– Ketoza subkliniczna nie jest chorobą „śmiertelną”, powodującą upadki krów. Często trwa krótko, bo 5–7 dni i jest niezauważona, bo bezobjawowa. Niestety, znacznie bardziej kosztowne są jej skutki, najczęściej odłożone w czasie – zaznacza prof. Kowalski.


Do najważniejszych konsekwencji ketozy zalicza się [Oetzel, 2013]:

  • zwiększoną podatność na  inne zaburzenia metaboliczne, tj. stłuszczenie wątroby, przemieszczenie trawieńca;
  • zwiększoną podatność na choroby infekcyjne, tj. metritismastitis;
  • zmniejszenie wydajności mleka;
  • pogorszenie wskaźników rozrodu,
  • zwiększenie tempa brakowania.


Ile krów w Polsce choruje na ketozę? Z jakimi stratami i problemami zdrowotnymi u krów wiąże się ta choroba? Na te i wiele innych pytań, można znaleźć odpowiedź w artykule prof. Zygmunta M. Kowalskiego z UR w Krakowie, który publikujemy w majowym wydaniu dodatku specjalnego „top bydło”. Nie zwlekaj, zamów prenumeratę.

opr. mj
Fot. Sierszeńska





Picture of the author
Autor Artykułu:Marcin Jajor
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)