StoryEditor

Konferencja w Polanicy Zdroju: co grozi krowie w okresie międzyciążowym?

Tegoroczne spotkanie lekarzy weterynarii w Polanicy Zdroju jest poświęcone okresowi międzyciążowemu u krowy, a więc czasu od zakończenia porodu do ponownego zajścia w ciąże.
13.06.2019., 22:06h
– To bardzo newralgiczny okres. Zachodzi w nim kilka ważnych zjawisk, które bardzo mocno obciążają organizm krowy. Następuje poród, a jednocześnie silny wzrost produkcji mleka czemu bardzo często towarzyszą różnego rodzaju zaburzenia – mówi prof. Jan Twardoń z UP we Wrocławiu, główny organizator konferencji w Polanicy Zdroju w rozmowie z "top agrar Polska".

Jak zaznaczał ekspert, długość okresu międzyciążowego świadczy o płodności krowy. W przypadku wysoko wydajnych krów wskaźnik ten powinien się mieścić w granicach 90–100 dni. Ma na niego wpływ wiele czynników, w obrębie których najważniejszy to przebieg porodu i okresu poporodowego, a także żywienie i dobrostan.

Zdaniem prof. Twardonia, ważnym problemem jest ujemny bilans energii, który wynika z niewłaściwego przygotowania krowy do porodu  w okresie zasuszenia. Zjawisko to wpływa na funkcje macicy i jajników oraz wystąpienie nowej rui i zapłodnienie. Na szczęście, wiele dyskusji, forów czy spotkań dało efekt. – Dziś znaczna część producentów mleka ma świadomość zagrożeń, jakie czyhają na ich zwierzęta w okresie miedzyciążowym – podkreślał prof. Twardoń.


Uwaga na kwasicę

Jednym z istotnych problemów w stadach jest subkliniczna kwasica żwacza (SARA). Pojawia się często ze względu na zbyt szybko wprowadzane zmiany w żywieniu krów. Dotyczy to także optymalnego przygotowania żwacza w czasie ostatnich 3 tygodni przed wycieleniem. Mówił o tym prof. Walter Baumgartner z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu. W swojej prezentacji namawiał do właściwej diagnostyki choroby.

– Nie wystarczy jedna próba. Należy ją postawić po przebadaniu stada, ponieważ pojedyncze zwierzęta nie wykazują żadnych typowych objawów klinicznych – mówił gość z Austrii. Dlaczego to takie ważne? Jak mówił Baumgartner, spadek pH żwacza o 0,1 powoduje obniżenie strawności włókna surowego o 3,6%, a to przekłada się na ekonomię produkcji mleka i zdrowie zwierząt.


Zatrzymanie łożyska

Ciekawe zagadnienie przedstawił też dr Jacek Wawrzykowski z UP w Lublinie, który mówił o zatrzymaniu łożyska u krów. Schorzenie to prowadzi do wielu strat w produkcji zwierzęcej, bo może być przyczyną m.in.: metritis, spadku produkcji mleka czy zwiększonego ryzyka ketozy.

– Mimo braku jednoznacznej wiedzy o mechanizmach zatrzymania łożyska, uzasadniona wydaje się jej profilaktyka. Polega głównie na odpowiednim żywieniu i utrzymaniu krów. Zaleca się podawanie krowom 21 dni przed porodem wspólnie preparatów selenowych (50 mg Se) oraz 1200 mg witaminy E – zaznaczał dr Wawrzykowski.

mj
Fot. Jajor

Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 12:17