Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Konferencja w Polanicy Zdroju: co grozi krowie w okresie międzyciążowym?

13.06.2019

Drukuj

Konferencja w Polanicy Zdroju: co grozi krowie w okresie międzyciążowym?

Artykuł dostępny

– To bardzo newralgiczny okres. Zachodzi w nim kilka ważnych zjawisk, które bardzo mocno obciążają organizm krowy. Następuje poród, a jednocześnie silny wzrost produkcji mleka czemu bardzo często towarzyszą różnego rodzaju zaburzenia – mówi prof. Jan Twardoń z UP we Wrocławiu, główny organizator konferencji w Polanicy Zdroju w rozmowie z "top agrar Polska".

r e k l a m a

Jak zaznaczał ekspert, długość okresu międzyciążowego świadczy o płodności krowy. W przypadku wysoko wydajnych krów wskaźnik ten powinien się mieścić w granicach 90–100 dni. Ma na niego wpływ wiele czynników, w obrębie których najważniejszy to przebieg porodu i okresu poporodowego, a także żywienie i dobrostan.

Zdaniem prof. Twardonia, ważnym problemem jest ujemny bilans energii, który wynika z niewłaściwego przygotowania krowy do porodu  w okresie zasuszenia. Zjawisko to wpływa na funkcje macicy i jajników oraz wystąpienie nowej rui i zapłodnienie. Na szczęście, wiele dyskusji, forów czy spotkań dało efekt. – Dziś znaczna część producentów mleka ma świadomość zagrożeń, jakie czyhają na ich zwierzęta w okresie miedzyciążowym – podkreślał prof. Twardoń.


Uwaga na kwasicę

Polecany artykuł

Zapraszamy na Giełdę, czyli po ile skupują strączkowe?

Jednym z istotnych problemów w stadach jest subkliniczna kwasica żwacza (SARA). Pojawia się często ze względu na zbyt szybko wprowadzane zmiany w żywieniu krów. Dotyczy to także optymalnego przygotowania żwacza w czasie ostatnich 3 tygodni przed wycieleniem. Mówił o tym prof. Walter Baumgartner z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu. W swojej prezentacji namawiał do właściwej diagnostyki choroby.

– Nie wystarczy jedna próba. Należy ją postawić po przebadaniu stada, ponieważ pojedyncze zwierzęta nie wykazują żadnych typowych objawów klinicznych – mówił gość z Austrii. Dlaczego to takie ważne? Jak mówił Baumgartner, spadek pH żwacza o 0,1 powoduje obniżenie strawności włókna surowego o 3,6%, a to przekłada się na ekonomię produkcji mleka i zdrowie zwierząt.


Zatrzymanie łożyska

Ciekawe zagadnienie przedstawił też dr Jacek Wawrzykowski z UP w Lublinie, który mówił o zatrzymaniu łożyska u krów. Schorzenie to prowadzi do wielu strat w produkcji zwierzęcej, bo może być przyczyną m.in.: metritis, spadku produkcji mleka czy zwiększonego ryzyka ketozy.

– Mimo braku jednoznacznej wiedzy o mechanizmach zatrzymania łożyska, uzasadniona wydaje się jej profilaktyka. Polega głównie na odpowiednim żywieniu i utrzymaniu krów. Zaleca się podawanie krowom 21 dni przed porodem wspólnie preparatów selenowych (50 mg Se) oraz 1200 mg witaminy E – zaznaczał dr Wawrzykowski.

mj
Fot. Jajor

Polecane dla Ciebie:

article icon

XX Dzień kukurydzy w Łosiowie. Jak radzić sobie w czasie suszy?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Prof. Jan Twardoń z UP we Wrocławiu
Jak co roku do Polanicy przyjechała grupa lekarzy medycyny weterynaryjne i naukowców. Tym razem dyskuska dotyczy okresu międzyciążowego

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody