🔔 Pierwszy miesiąc prenumeraty za jedyne 9 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wzrost spożycia wołowiny?

26.11.2018

Drukuj

Wzrost spożycia wołowiny?

r e k l a m a

W Polsce od 2016 r. rośnie spożycie mięsa wołowego. W 2017 r. przeciętny mieszkaniec Polski skonsumował 3,2 kg wołowiny, tj. o 1,1 kg więcej niż w 2016 r. 
W Polsce rośnie zainteresowanie konsumentów wołowiną opatrzoną znakiem jakości QMP (Quality Meat Program). Certyfikat QMP daje gwarancję, że wołowina pozyskiwana jest dobrej jakości kulinarnej, od młodych zwierząt, pochodzi z ras mięsnych, a ponadto zwierzęta są utrzymywane w warunkach chowu zgodnych z podstawowymi zasadami dobrostanu. 

Spożycie wołowiny w Polsce jest mimo wszystko dużo niższe niż średnio na rynku unijnym. W 2017 r. przeciętny mieszkaniec UE konsumował 10,8 kg wołowiny – blisko 3,5-krotnie więcej niż w Polsce.

Prognozowany rozwój gospodarczy kraju oraz stopniowa poprawa dochodów ludności będą czynnikami wpływającymi na sukcesywne zmniejszenie się różnicy w poziomie konsumpcji wołowiny między Polską a najbardziej zamożnymi krajami UE. Ponadto dalszy wzrost spożycia mięsa wołowego będzie determinowany rosnącym pogłowiem mięsnych ras bydła, które produkują lepszej jakości wołowinę. Czynnikami sprzyjającymi rozwojowi konsumpcji będzie także coraz większa dostępność dań na bazie wołowiny w placówkach żywienia zbiorowego oraz tendencja do coraz częstszego spożywania posiłków poza domem, szczególnie przez mieszkańców ośrodków miejskich. Do zwiększenia konsumpcji przyczyni się także promocja tego gatunku mięsa i zwiększenie świadomości konsumentów jak wybrać dobrą wołowinę kulinarną oraz gdzie jej szukać… 

oprac. dkol na podst. polskaziemia.pl

Widziałeś już nasze video "Bezpieczne gospodarstwo rolne - zobacz, jak na Opolszczyźnie zapobiegają nieszczęśliwym wypadkom"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Koniec sporu handlowego Unii Europejskiej z USA

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody