Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Minister Ardanowski: Polska wieprzowina wraca na rynek USA!

26.10.2018

Drukuj

Minister Ardanowski: Polska wieprzowina wraca na rynek USA!

Artykuł dostępny

Sprawa spędzająca sen z powiek producentom trzody chlewnej, przetwórcom i ubojniom została rozwiązana – na naszą korzyść.

r e k l a m a

Dzięki szybkiej reakcji Ministerstwa Spraw Zagranicznych i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, ale także Ministerstwu Przedsiębiorczości i Technologii, USA zniosło ograniczenia importowe, które zdecydowanie zagrażałoby sytuacji sektora wieprzowiny. 

Potwierdzono również możliwość wpuszczenia na rynek USA przesyłek spełniających wymagania amerykańskie, wysłanych z Polski przed 18 października 2018 r. i zmierzających do amerykańskich portów.

Pozostałe 3 polskie zakłady mogą wysyłać tylko przetworzone termicznie produkty z mięsa wieprzowego. Natomiast możliwość prowadzenia wysyłek mięsa wieprzowego z tych zakładów będzie przedmiotem dalszych rozmów trójstronnych pomiędzy Komisją Europejską oraz Głównymi Lekarzami Weterynarii Polski i Stanów Zjednoczonych.

- Czasowe ograniczenie naszego eksportu wieprzowiny na rynek amerykański pokazało także szerszy problem, problem braku zrozumienia kwestii regionalizacji. Dotyczy to nie tylko rynku amerykańskiego, ale także i innych rynków trzecich – zwrócił uwagę minister Jan Krzysztof Ardanowski.

- Przeprowadziłem dziś rozmowę z komisarzem ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności Vytenisem Andriukaitisem nt. prowadzenia dalszych uzgodnień ze stroną amerykańską w formacie trójstronnym (Polska-KE-USA) oraz wsparcia Komisji Europejskiej w prowadzonych przez polskie władze negocjacjach z krajami trzecimi, dotyczącymi uznania regionalizacji w zakresie ASF -  podkreślił szef resortu rolnictwa, dodając, że - takie trójstronne spotkanie zostanie zorganizowane przez Komisję Europejską.

Siła polskich argumentów na szczęście przekonała Amerykanów, że mięso wysyłane z białej strefy jest bezpieczne. 



oprac. dkol na podst. gov.pl/Twitter
Fot. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi


Polecane dla Ciebie:

article icon

Pogotowie polowe TAP: Plaga szkodników! Czym je zwalczać?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody