StoryEditor

KE zarejestrowała Halloumi jako chronioną nazwę pochodzenia

Oznacza to, że teraz wyłącznie Halloumi wyprodukowane na Cyprze, zgodnie ze specyfikacją produktu może być tak nazywane.
20.04.2021., 11:04h
Rejestracja umożliwia producentom tego kultowego cypryjskiego sera, znanego na całym świecie ze swojej charakterystycznej konsystencji i przydatności do serwowania z grilla lub smażenia na patelni, pochodzącym z dowolnego miejsca na Cyprze, na korzystanie ze statusu ChNP. Dzięki temu ta „cenna nazwa” jest od teraz chroniona przed imitacją i niewłaściwym wykorzystaniem w całej Unii Europejskiej. Ponadto zmiana ma przynieść mieszkańcom wyspy korzyści gospodarcze.

Co więcej, ser będą mogli wytwarzać także cypryjscy Turkowie, pod warunkiem, że mleko użyte do jego produkcji będzie spełniać wszystkie standardy UE. Halloumi ma składać się z maksymalnie 50% mleka krowiego w połączeniu z mlekiem owczym i kozim.

– Cieszę się, że Halloumi wpisano do rejestru CHNP i CHOG, dzięki czemu dołączy do najlepszych produktów europejskiego rolnictwa i żywności wysokiej jakości – skomentował rejestrację komisarz UE ds. Rolnictwa, Janusz Wojciechowski. Jego zdaniem, ta rejestracja ChNP zapewnia równe i sprawiedliwe traktowanie wszystkich producentów po obu stronach (greckiej i tureckiej) i umożliwia konsumentom łatwiejsze zidentyfikowanie oryginalnego sera Halloumi.

Zdaniem Komisji, ten „historyczny pakiet” jest również wysoce symbolicznym krokiem w kierunku zbliżenia obu społeczności i wspólnej pracy na rzecz budowania zaufania.

Źródło: AgE
Fot. Twitter
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 12:25