StoryEditor

Powstanie superinspekcja ds. bezpieczeństwa żywności

Kierownictwo resortu rolnictwa planuje utworzenie w przyszłym roku Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ).
17.02.2016., 12:02h

PIBŻ ma rozpocząć działalność od 1 stycznia 2017 roku, nie będzie jednak tworzona od zera, lecz na bazie istniejących już inspekcji, które zostaną połączone w jedną instytucję. W ten sposób powstanie nowa superinspekcja, złożona z Inspekcji Weterynaryjnej, Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa oraz Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. PIBŻ mają także częściowo przejąć kompetencje Państwowej Inspekcji Sanitarnej (nadzorowanej przez Ministerstwo Zdrowia) oraz Inspekcji Handlowej, funkcjonującej w ramach Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności będzie miała swoje struktury na poziomie centralnym, wojewódzkim i powiatowym.

Jak tłumaczy resort rolnictwa, powołanie superinspekcji wynika z potrzeby skonsolidowania działań wszystkich instytucji zaangażowanych w nadzór nad łańcuchem żywnościowym. W ten sposób wszystkie procesy kontrolne i monitorujące żywność będą prowadzone przez jeden organ "od pola do stołu".

Zdaniem MRiRW, z punktu widzenia obowiązków nałożonych na organy państwa, skonsolidowanie inspekcji zapewni lepszą organizację pracy, optymalne wykorzystanie bazy laboratoryjnej, specjalistycznego sprzętu dotychczasowych inspekcji, a także ich zasobów kadrowych i majątkowych. Na skutek połączenia inspekcji zostaną także wyeliminowane przypadki dotyczące dublowania się lub nakładania kompetencji w niektórych obszarach objętych nadzorem, a jednocześnie nastąpi zintegrowanie procesów, które obecnie są rozczłonkowane i rozproszone w wielu instytucjach.

oprac. bcz na podstawie MRiRW

Fot. Kurek

Bartłomiej Czekała
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała Redaktor naczelny portalu topagrar.pl, dyrektor PWR online
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
09. maj 2024 01:11