Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wyjątkowo niska polaryzacja. Podsumowanie kampanii cukrowniczej 2020/2021

21.02.2021

Drukuj

Wyjątkowo niska polaryzacja. Podsumowanie kampanii cukrowniczej 2020/2021

r e k l a m a

Kampania cukrownicza 2020/2021 rozpoczęła się 31 sierpnia 2020 roku w cukrowni Miejska Górka, należącej do Pfeifer & Langen Polska. Natomiast jej zakończenie miało miejsce 21 stycznia 2021 roku w cukrowni w Cerekwi, należącej do Sudzucker Polska. Średni czas trwania kampanii u wszystkich czterech producentów wyniósł prawie 118 dni, co jest wynikiem większym od zeszłorocznego o 9 dni. Plony w omawianej kampanii wyniosły średnio 59,46 ton z hektara. 

Więcej buraków


Jak informuje Michał Gawryszczak, Dyrektor Związku Producentów Cukru, w zakończonej niedawno kampanii producenci cukru podpisali umowy na uprawę  i dostawę buraków cukrowych z 29 306 rolnikami, od których zakupili 14 mln 945 tys. ton buraków. Jest to wynik zdecydowanie lepszy niż zeszłoroczny, kiedy przerobiono 13 mln 834 tys. ton buraków. Obszar upraw był także większy, bo wyniósł 251 tys. ha ha w porównaniu do 241 tys. ha w zeszłym roku. 

- Od dłuższego czasu obserwujemy tendencję zwiększania średniej powierzchni upraw buraka cukrowego, która w tym roku wyniosła 8,57 ha – rok temu 8,44 ha, dwa lata temu 7,75 ha – wyjaśnia Gawryszczak.

Niska zawartość cukru

r e k l a m a


Produkcja cukru w kampanii 2020/2021 wyniosła 1 mln 987 tys. ton cukru, co jest wynikiem nieco gorszym do zeszłorocznego, kiedy wyprodukowano 2 mln 065 tys. ton cukru. Niestety tegoroczna produkcja odznaczyła się wyjątkowo niską polaryzacją, wynoszącą 15,53 proc. A przypomnijmy, że średnia z dziesięciu ostatnich lat wynosi 17,25 proc.

KAMPANIA 2020/2021

P1

Polecany artykuł

Policja chciała wysokich kar dla protestujących rolników. Sąd właśnie wydał werdykt

Skup buraków (t)

14 945 945,91

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata

top agrar Polska – roczna prenumerata

Płacisz tylko

198,00 zł SPRAWDŹ

P2

Przerób buraków (t)

14 945 945,91

P3

Plon buraków (t/ha)

59,46

P4

Obszar uprawy (ha)

251 348,63

P5

Liczba plantatorów

29 306

P6

Średnia wielkość uprawy (ha)

8,57

P7

Produkcja cukru (t)

1 987 127,04

P8

Polaryzacja (%)

15,53

P9

Wydatek cukru (%)

13,44

P10

Biologiczny plon cukru (t/ha)

9,18

P11

Rzeczywisty plon cukru (t/ha)

8,45

P12

Rozpoczęcie kampanii (data + cukrownia)

31.08.2020 Miejska Górka

P13

Zakończenie kampanii (data + cukrownia)

21.01.2021 Cerekiew

P14

Średnia długość kampanii (dni)

117,6

P15

Średni przerób buraków (t/dobę)

127 091,38

P16

Średni przerób na 1 cukrownię (t/dobę)

7 475,96

P17

Liczba cukrowni aktywnych

17

Trudne warunki pogodowe i szkodniki


W minionym roku pogoda umożliwiła plantatorom buraka dość wczesne prac polowych. Suchy, ale chłodny marzec nie powodował większych zakłóceń. 

- Generalnie wschody były opóźnione, a początkowy rozwój buraków ograniczony. Na wielu polach nasiona leżały w przesuszonej glebie w oczekiwaniu na deszcz, który pojawił się dopiero w maju. Dodatkowo przesuszona ziemia i silne wiatry wywoływały w rejonach o lżejszych glebach silne burze piaskowe, które wywiewały nasiona i niszczyły wschodzące młode rośliny na plantacjach – zaznacza Gawryszczak.

Kwiecień był cieplejszy, ale nadal suchy. Zahamowało to wschody i wzrost buraków. W maju ilości opadów były zróżnicowane w rejonach. W obszarach, gdzie były one intensywne, sprzyjały rozwojowi chorób korzeni, czego efektem często było silne porażenie korzeni przez zgnilizny. Ponowne zasiewy były spowodowane erozją wietrzną, żerowaniem szarka komośnika, zaskorupieniem gleby, przymrozkami, uszkodzeniami powodowanymi przez myszy i ptaki oraz były wynikiem działania herbicydów.

- Wzmożona aktywność szkodników wiosną (szarka komośnika, pchełki burakowej, mszyc) wymagała na części plantacji zwiększonej w stosunku do lat ubiegłych ochrony insektycydowej, zwłaszcza na wschodzie kraju. W drugiej połowie czerwca rozpoczęły się naloty skośnika buraczaka - informuje Gawryszczak.

Z kolei ciepło i nadmierne uwilgotnienie w czerwcu spowodowały wyższe nasilenie chorób liści jak i korzeni. Najwcześniej i najsilniej wystąpiło porażenie chwościkiem burakowym, które z czasem objęło większość upraw buraka cukrowego w kraju.  

ksz, oprac.na podst. ZPC

Polecane dla Ciebie:

article icon

Międzyplony z traw uzupełnią bazę paszową dla bydła

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody