StoryEditor

Brojlery już nie tak opłacalne

Opłacalność produkcji kurcząt brojlerów na początku 2014 r. była znacznie wyższa niż obecnie.
22.12.2014., 12:12h

W listopadzie średnia ceny sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszek patroszonych z szyjami 65%) w UE wyniosła 183,5 euro/100 kg i tym samym wobec października obniżyła się o 0,6%. W skali rocznej ceny drobiu były o 2,4% niższe od średniej w tym samym czasie w latach 2009-2013.

Redukcje stawek za kurczęta w omawianym okresie miały miejsce aż w 13 państwach Wspólnoty: największe jednak w Bułgarii – o 6,3%.
Ceny kurcząt są sukcesywnie obniżane już od sierpnia 2014 r. Obniżki te wynikają nie tylko z czynników sezonowych, ale także ze spadku cen pasz i ogólnego wzrostu produkcji drobiu. Chwilowa duża opłacalność produkcji szybko wywołała wzrost podaży kurczaków i jednoczesny spadek cen. Ponadto duży wpływa miała także blokada eksportu tuszek na rynek rosyjski.

W Polsce za kurczaki płacono 121,9 euro/100 kg , zatem mniej o 2,6%. Jednocześnie ceny te stanowiły 66% średniej stawki unijnej.
Nie wszędzie jednak cenniki skupu brojlerów zostały skorygowane do dołu. W 10 krajach UE płacono bowiem więcej, szczególnie w: Belgii (+5,2%) oraz Hiszpanii (+4%). Za kurczaki najwięcej otrzymywał rolnik w Niemczech i Finlandii – tutaj stawki wynosiły około 260-266 euro/100 kg.  e-abi

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 10:59