Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Z miłości do sera

30.06.2018

Drukuj

Z miłości do sera

Artykuł dostępny

- Wszystko zaczęło się od jednej jałówki jersey, którą zainseminowaliśmy buhajem tej samej
rasy w 2010 r. Wycieliła się i zaczęła produkować dobrej jakości mleko (6% tłuszczu, 4,5 % białka) – mówi Przemysław Nasarzewski z Sierżni, w woje. łódzkim.
Od tamtej pory gospodarstwo się rozwija. Teraz w Sierżni niedaleko Łodzi stado jersey liczy 23
sztuki (11 krów, reszta to młodzież).

r e k l a m a

Dziennie krowy produkują około 100 l mleka (4000 l rocznie). Przemysław Nasarzewski nigdy nie oddawał mleka do mleczarni. Przerobem surowca, marketingiem i sprzedażą
produktów zajmuje się wraz z żoną Joanną. W gospodarstwie powstaje
około 30 produktów - rynkiem zbytu jest lokalna grupa odbiorców, część produktów sprzedawanych jest na Targach w Łodzi, część przez stronę internetową. 

Jak produkować sery długo dojrzewające, ile trzeba zainwestować żeby działalność wystartowała, jakie trzeba zdobyć zezwolenia? Ile można na takim biznesie zarobić, tego i wielu innych ciekawych rzeczy dowiesz się w najnowszym, lipcowym dodatku Top Bydło. 


dkol

Polecane dla Ciebie:

article icon

Geograficzny układ cen pszenicy w Polsce

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Sery Jersey Sierżnia, stado 23 szt
Sery Jersey Sierżnia, stado 23 szt
Sery Jersey Sierżnia, stado 23 szt

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody