StoryEditor

Z miłości do sera

Skala produkcji może nie jest ogromna, ale produkty mleczarskie są oryginalne i wykonane z najlepszej jakości surowców od krów rasy jersey. Praca połączona z pasją to marzenie wielu rolników. Jak udało się to rodzinie Nasarzewskich?
26.06.2018., 15:06h
- Wszystko zaczęło się od jednej jałówki jersey, którą zainseminowaliśmy buhajem tej samej
rasy w 2010 r. Wycieliła się i zaczęła produkować dobrej jakości mleko (6% tłuszczu, 4,5 % białka) – mówi Przemysław Nasarzewski z Sierżni, w woje. łódzkim.
Od tamtej pory gospodarstwo się rozwija. Teraz w Sierżni niedaleko Łodzi stado jersey liczy 23
sztuki (11 krów, reszta to młodzież).

Dziennie krowy produkują około 100 l mleka (4000 l rocznie). Przemysław Nasarzewski nigdy nie oddawał mleka do mleczarni. Przerobem surowca, marketingiem i sprzedażą
produktów zajmuje się wraz z żoną Joanną. W gospodarstwie powstaje
około 30 produktów - rynkiem zbytu jest lokalna grupa odbiorców, część produktów sprzedawanych jest na Targach w Łodzi, część przez stronę internetową. 

Jak produkować sery długo dojrzewające, ile trzeba zainwestować żeby działalność wystartowała, jakie trzeba zdobyć zezwolenia? Ile można na takim biznesie zarobić, tego i wielu innych ciekawych rzeczy dowiesz się w najnowszym, lipcowym dodatku Top Bydło. 


dkol

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 12:22