Reklama zniknie za 11 sekund

Strona główna>Artykuły>Technika>Targi wystawy>

Ruszyła Polagra Food, ale PROW nie rusza!

Obrazek

Największa w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej wystawa prezentująca osiągnięcia branży spożywczej – targi Polagra Food właśnie się rozpoczęła! Gorzej z PROW.

Aleksandra Galus26 września 2016, 12:40

W pierwszy dzień, na uroczystym otwarciu tegorocznej edycji targów był obecny m.in. Krzysztof Jurgiel, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.  Magazyn "top agrar Polska" zapytał go, dlaczego rząd zwleka z podpisaniem rozporządzenia ws. PROW i czy w 2017 r., w związku z czekającymi do rozpatrzenia 30 tys. wniosków w pierwszym naborze, zamrożony zostanie kolejny nabór na "Modernizację"?

Minister rolnictwa nie zaprzeczył co do opóźnień ws. PROW. Odpowiedział dyplomatycznie, że nowy rząd zdecydował się na zmiany z programi operacyjnym PROW 2014-2020, które trzeba było notyfikować w Brukseli. Zmany te poprawią efektywność wykorzystania pieniędzy i warto na nie poczekać, bo nie przepadną. Przemilczał jednak kwestię zamrożenia naboru w 2017 r.

Duże targi, otwarta formuła

Jak zapewniają organizatorzy, tegoroczna ekspozycja zajmuje 3 pawilony o łącznej powierzchni ponad 10 tys. mkwPolagra Food co roku przyciąga liczne grono zwiedzających, kusząc doskonale znanymi markami produktów spożywczych, żywnością innowacyjną pod względem składu czy smaku, egzotycznymi smakami z całego świata. Nie inaczej będzie w tym roku. Prym wiodą oczywiście krajowa branża mleczarska i przetwórstwa mięsnego. Szykuje się również interesująca ekspozycja ze strony firm przetwórstwa owocowo-warzywnego. Nie zabraknie także słodyczy, przekąsek, herbat, napojów i alkoholi.  


Z pewnością kusząca w szczególności dla polskich dystrybutorów będzie ta część ekspozycji, na której zaprezentowana zostanie żywność spoza PolskiWłoskie szynki to już klasyka na  Polagrze, ale pojawi się również oryginalna żywność azjatycka zarówno w postaci gotowych dań, 
jak i składników, z których można je przygotować. Nie zabraknie też oryginalnego hiszpańskiego chorizo, greckich przysmaków i herbat z Sri Lanki. To będzie istny tygiel smaków i aromatów.

Polagra Food odbywa się w dniach 26-29 września. Towarzyszyć im będą Międzynarodowe Targi Gastronomiczne Polagra Gastro oraz Międzynarodowe Targi Technologii Spożywczych Polagra Tech, a cały blok Polagra rozpoczną dwa dni wcześniej targi wyrobów tradycyjnych i certyfikowanych Smaki Regionów.     Oprac. ag

Fot. bk, Łuczak



Picture of the author
Autor Artykułu:Aleksandra Galus
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)