Rolnictwo nie kapituluje w obliczu zmian klimatu

Zmiany klimatu i doraźne niekorzystne zjawiska atmosferyczne to nie powody do wycofywania się z rolnictwa. Jak stawiać czoło takim wyzwaniom? Odpowiedzi na to pytanie udzielali eksperci z kilku firm na III Konferencji pod hasłem „Przyszłość rolnictwa i jego wyzwania”, która odbyła się 27.03.2019 r. w Wyszkowie.
- Nowe wyzwania dla hodowli roślin – dr Adam Gleń Hodowla Roślin DANKO
- Ochrona zbóż w warunkach suszy i problemu odporności chwastów – dr Janusz Malanowskim, firma Syngenta
- Rynkowe trendy branży rolnej na świecie – Marcin Kokowski, Cargill
- Zmiany klimatu a produkcja roślinna – prof. Marcin Kozak, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
- Zdrowa gleba, zdrowa żywność – Emmanuel Bausson, Grupa Olmix, Francja
Nowe wyzwania przed hodowlą roślin
Dla hodowli roślin zmiany klimatyczne to m.in. poszukiwanie i udoskonalanie odmian po kątem wysokiego plonowania, zimotrwałości, odporności na wyleganie, choroby czy porastanie oraz poprawa jakości uzyskiwanego plonu. Hodowla Roślin DANKO oferuje rolnikom tego typu odmiany. – Dobry wybór odmiany do stanowiska pozwala uzyskać wyższy plon o ok. 20%, co w praktyce przekłada się na 2 t/ha ziarna więcej – mówił dr Gleń. HR Danko oferuje ponadto odmiany bardziej odporne na niektóre niekorzystne czynniki środowiska.• w pszenicy ozimej są to kreacje: Arkadia, Hondia, Ostroga i Smuga
• w pszenżycie ozimym: Orinoko, Trapero, Twingo i Trismart;
• w jęczmieniu ozimym: Zenek.
• dla pszenicy jarej, u tzw. form przewódkowych wyższą odporność na niekorzystne czynniki zimowe wykazują natomiast Arabella i Goplana, a w pszenżycie jarym Dublet i Mamut.
• w pszenicy ozimej: Hondia i Ostroga
• w życie ozimym: Dankowskie Hadron i Tur (F1)
• w jęczmieniu jarym: Ella i Paustian
• w owsie: Romulus
• w pszenżycie ozimym: Belcanto.
• w jęczmieniu jarym: Eunova i Paustian
• w owsie: Romulus
• w pszenicy ozimej: Comandor i Mewa
• w pszenżycie ozimym: Avokado, Maestozo
• w pszenicy jarej: telimena
• w pszenżycie jarym: Mamut.
Problemy w polowej produkcji roślinnej
Zmiany klimatu wiążą się m.in. z niedoborami wody, zmianą czynników termicznych, co powoduje np. nasiloną presja patogenów czy wyższą odporność niektórych chwastów na stosowane s.cz. herbicydów. Trudnymi gatunkami w uprawach polowych stają się m.in. miotła zbożowa czy wyczyniec polny. – Aby ograniczyć wpływ tych czynników na uprawy polowe należy przestrzegać terminów agrotechnicznych, a w niektórych przypadkach je celowo opóźniać lub przyspieszać – mówił dr. Janusz Malanowski z firmy Syngenta. Dla wyczyńca polnego korzystnym elementem agrotechniki jest np. orka, która sprzyja jego rozprzestrzenianiu się. Na 1 m2 można się wówczas doliczyć ok. 900 szt. W celu ograniczania jego występowania stosuje się np. w uprawie pożniwnej glifosat, który redukuje jego liczebność do 225 szt./m2. Opóźniony termin siewu zmniejsza tę wartość do 68 szt./m2, a większa z zalecanych gęstości siewu – do 34 szt./m2.Zmiany klimatu – demografia i reakcja rynków
Zmiany klimatu mają swój wpływ również na zachowana rynku. – Na świecie zmienia się jego struktura. Na przykład w Afryce przybędzie w najbliższych latach ok. 50% ludności, a jednocześnie produkcja żywności spadnie tam o ok. 50% – stwierdził podczas spotkanie w Wyszkowie Marcin Kokowski z firmy Cargill. Producenci będą więc zobowiązani do uwzględnienia tego czynnika oraz innych potrzeb kulinarnych ludności tego kontynentu.Zdrowa gleba
Zdaniem wielu ekspertów uprawy polowe, a zwłaszcza gleb wymaga nie tylko mineralnych składników pokarmowych. – Coraz intensywniejsza uprawa i spadek liczby gospodarstw dysponujących obornikiem wymaga poszukiwania alternatywnych źródeł dostarczania glebie składników pokarmowych, a jednocześnie troszczenia się o poprawę jej żyzności – stwierdził podczas spotkania Emmanuel Bausson – menager ds. produktu z grupy Olmix (Francja). Jednym z takich produktów jest Neosol – aktywator procesów humifikacji materii organicznej gleby. Produkt należy stosować możliwie najszybciej jak to możliwe po żniwach w dawce 150–200 kg/ha. Do tej grupy produktów należą też Primeo S8 i Explorer23 (aktywatory procesów mineralizacji materii organicznej). Pierwszy jest polecany w dawce 120–300 kg/ha, a drugi 100–150 kg/ha.Wpływ zmian klimatu na wegetację roślin
Na konferencji w Wyszkowie nie zabrakło też wykładu nt. wpływu zmian klimatu na rolnictwo, który przedstawił prof. Marcin Kozak z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. – W Polsce średnia roczna temperatura powietrza od 1951 do 2010 r. wzrosła o 1,2°C, a w latach 2010–2018 o 0,4°C i prognozy wskazują na utrzymywanie się tego trendu. W wyniku zmian klimatu, a zwłaszcza wzrostu temperatury okres wegetacji roślin wydłużył się o ok. 15 dni – stwierdził wykładowa (patrz galeria). Według zaprezentowanych danych okres ten w Polsce trwał średnio:• 2014 dni w latach 1971–2000
• 225 dni w latach 2000–2009
• i przewiduje się, że wyniesie on 230 dni w latach 2021-2050
• 255 dni w latach 2071–2100.
Przeczytaj również
dr Adam gleń – HR DANKO
odmiany zbóż odporne na suszę
dr JanuszMalanowski – Syngenta
występowanie odpornych form miotły zbożowej w Polsce
ś.o.r i terminy ich stosowania
Marcin Kokowski – Cargill Polska
Enmmanuel Bausson – Grupa Olmix (Francja)
stosowanie biopreparatu Agroptim Sunset
prof. Marcin Kozak – Uniwersytet Przyrodniczy Wrocław
zmiana temperatur w Polsce
zmiana długości okresu wegetacji w Polsce