🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Więcej lizyny w tuczu

30.05.2021

Drukuj

Więcej lizyny w tuczu

r e k l a m a

Podaż białka w paszy odgrywa kluczową rolę w tuczu. Z jednej strony spożycie aminokwasów ma duży wpływ na wyniki tuczne i rzeźne. Z drugiej zawartość surowego białka decyduje o tym, ile składników odżywczych wydalają zwierzęta. Staje się to tym ważniejsze, im głośniejsza jest dyskusja na arenie międzynarodowej na temat wpływu produkcji rolnej, a szczególnie zwierzęcej na środowisko naturalne.
W związku z tym trendem w Holandii, gdzie liczba świń wynosi 11,5 mln, stosuje się pasze o obniżonej zawartości składników odżywczych. W 2018 r. Uniwersytet w Wageningen zaktualizował zalecenia dotyczące zawartości aminokwasów w paszach do tuczu. Było to konieczne, aby sprostać zapotrzebowaniu szybko rosnących oraz wysokomięsnych linii świń. Podstawą był tak zwany model zwierzęcy InraPorc, który wyprowadza zapotrzebowanie świń na substancje odżywcze, wyliczony w oparciu na zakładanej wydajności zwierząt i potencjale do budowy mięśni. Naukowcy skalkulowali bieżące oraz przyszłe zapotrzebowanie tuczników, które wzrośnie wraz z postępem prac hodowlanych. Zgodnie z holenderskimi wyliczeniami, świnie rosnące potrzebują od 5,8 do 8,7 g lizyny w dawce, w zależności do fazy tuczu oraz płci zwierząt.
W Polsce ostatni raz zaktualizowano zalecenia żywieniowe, w tym w zakresie aminokwasów w 2015 r. Krajowe normy rekomendują zawartość lizyny w paszy dla tuczu trójfazowego na następujących poziomach:
30–60 kg – 8,3 g liz./kg paszy,
60–90 – 7 g liz./kg paszy,
powyżej 90 kg – 6 g liz./kg paszy.
Polskie normy nie uwzględniają podziału na płeć i są najbardziej zbliżone do holenderskich zaleceń dla wieprzków.

Jakie są wyniki holenderskich doświadczeń? Czy konieczne jest zwiększenie udziału lizyny w paszy także w Polskich chlewniach dowiesz się z materiału "Więcej lizyny w tuczu" w czerwcowym numerze top świnie.
okładka TS

Widziałeś już nasze video "Najnowsze uwarunkowania w żywieniu świń – prof. Daniel Korniewicz (LNB)"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Walka z dzikami trwa - nadal nie ma skutecznej strategii redukcji populacji

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody