StoryEditor

Stabilna wołowina

Wysoki kurs euro i słaba podaż bydła na rynku sprawiły, że ceny żywca wołowego w krajowych skupach znów lekko poszły w górę.
21.01.2016., 14:01h

Co dziwne – w tym tygodniu najczęściej drożały krowy. Nie ma ich w skupach zbyt wiele, a w ostatnich tygodniach rynek szuka mięsa bardzo dobrego (i droższgo), oraz tego z najniższej półki cenowej – m.in. do hamburgerów. do tych ostatnich i cenowo i technologicznie najbardziej nadaje się mięso krów.

Lekko zdrożały też byczki – i w tym przypadku zakłady skarżą się na braki towaru na rynku. Ci hodowcy, którzy oszacowali zasoby pasz i wiedzą, że wystarczy im do następnego sezonu,  znów wracają do opasu do wyższej wagi.

Sprawdziły się więc nasze prognozy o wzroście ceny i braku żywca. A może być jeszcze lepiej – w zachodnich krajach UE zawsze na początku roku ustala się kontrakty – a ponieważ kurs euro rośnie, nasza wołowina staje się bardziej konkurencyjna.

Z naszej redakcyjnej sondy wynika, że obecnie najwyższa cena za byki w wadze poubojowej to 13,5 zł netto/kg, a najniższa to 12,10 zł netto/kg. W wadze żywej za byki ubojnie płacą maksymalnie 7,60 zł netto/kg, a minimalnie 6,50 zł. netto/kg.  mwie

Zobacz aktualne ceny skupu bydła w kraju!

Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
01. maj 2024 23:51