StoryEditor

Wołowiny będzie brakowało na światowych rynkach

Podaż wołowiny na światowych rynkach będzie w następnych latach niewielka – wynika z szacunków amerykańskiego ministerstwa rolnictwa.
27.01.2015., 11:01h

Zdaniem analityków z USA, w najbliższym czasie globalna produkcja wołowiny w świecie spadnie o ok. 860 tys. ton do poziomu ok. 58,7 mln ton. Rozwój produkcji w poszczególnych dużych regionach chowu bydła jest bardzo zróżnicowany. W Australii w 2014 roku wyprodukowano rekordową ilość mięsa wołowego, tj. 2,5 mln ton. Było to następstwem zwiększonych ubojów bydła z uwagi na suszę i niedostatek pasz. W opinii ekspertów, w 2015 roku w Australii można oczekiwać spadku produkcji wołowiny do poziomu ok. 2,3 mln ton. Podobnie rozwinie się eksport w tym kraju. W 2014 r. odnotowano 11% wzrost eksportu wołowiny do poziomu 1,8 mln ton, a w br. spadnie do 1,6 mln ton.

Spadek produkcji wołowiny jest także oczekiwany w USA.  W 2015 r. amerykańscy farmerzy wyprodukują ok. 10,9 mln ton mięsa wołowego, tj. o 2,3% mniej niż w 2014 roku. Spadkowa tendencja wystąpiła także 2014 roku, w którym wyprodukowano o 5,3% mniej wołowiny niż w 2013 roku. Spadkowy trend dotyczy także amerykańskiego eksportu wołowiny, który w opinii ekspertów w 2015 roku wyniesie ok. 1,2 mln ton. Tym samym udział USA w światowym rynku wołowiny spadnie do poziomu 11,5%.

W nadchodzących kilku latach produkcja tego mięsa zwiększy się w Brazylii i Indiach. W 2015 roku Brazylia powinna wyprodukować rekordową ilość, tj. ponad 10 mln ton wołowiny. Jednocześnie eksport z tego kraju zwiększy się o 10% na poziomu 2,2 mln ton. Indie w poprzednich latach były drugim największym eksporterem wołowiny. Pogłowie bydła mlecznego w tym kraju stale rośnie, a konsumpcja mięsa wołowego jest ograniczona z przyczyn religijnych. Dlatego przewiduje się duży wzrost eksportu wołowiny i mięsa z bawołów, zawłaszcza pozyskiwanego z uboju rytualnego na rynki  Azji Południowo-Wschodniej i Afryki Północnej. W 2015 roku amerykańscy eksperci przewidują w Indiach produkcję rzędu 4,25 mln ton mięsa i wzrost wywozu o 5,4% do poziomu 2 mln ton. DLG (les) 

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. maj 2024 07:30