GDT: Indeks cenowy powoli w górę

Po sporych spadkach trwających przez ostatnie kilka tygodni indeks cenowy na giełdzie Fonterry delikatnie się zwiększył. Tym razem najbardziej potaniało masło - o 11,1%.
Ostatnia aukcja z 5 grudnia 2017 roku na nowozelandzkiej platformie aukcyjnej Global Dairy Trade przyniosła stabilizację indeksu cenowego, który przez ostatnie kilka tygodni charakteryzował się tendencją spadkową. Tym razem indeks delikatnie się podniósł z 969 (aukcja z 21 listopada) do 974, czyli o 0,4%.

Ceny jakich produktów obniżyły się od ostatniej aukcji?
- Masło - spadek o 11,1%;
- ser cheddar - spadek o 3,9%;
- bezwodny tłuszcz mleczny - spadek o 0,6%.
Wzrosły ceny następujących produktów:
- odtłuszczone mleko w proszku - wzrost o 4,7%;
- maślanka w proszku - wzrost o 4,3%;
- kazeina podpuszczkowa - wzrost o 3,4%;
- pełne mleko w proszku - wzrost o 1,7%;
Nie opublikowano cen dla laktozy, która została sprzedana po cenie początkowej w niewielkiej ilości.
Na aukcji sprzedano 29 514 ton produktów, co oznacza spory spadek od ostatniej aukcji, kiedy sprzedano 35 042 ton towarów. W akcji brało udział 160 kupujących, z których 123 dokonało zakupu.
Kolejna aukcja na internetowej platformie GDT odbędzie się we wtorek 19 grudnia 2017 r.
al na podst. Global Dairy Trade
Przeczytaj również
aukcjaGlobal Dairy Trade (GDT)indeks cenowyinternetowa platforma handlowa FonterryPolish Dairyprodukty mleczarskie