Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a

Szanse dla wołowiny

Obrazek

Prognozy dla wołowiny są dobre, choć utrzymanie tego rynku – także dla naszego eksportu – wymaga wysiłku w wielu obszarach.

Karol Bujoczek26 grudnia 2018, 14:00
Wołowina jest polskim hitem eksportowym. Nie ma drugiego takiego sektora, który eksportuje ponad 85% całej produkcji. Z jednej strony można się cieszyć z tego faktu, z drugiej pokazuje to, jak ogromnym zagrożeniem może być każde zachwianie sprzedaży wołowiny poza granice kraju. Z łącznej produkcji ok. 560 tys. ton jest to aż 490 tys. t. O perspektywach na rynku wołowiny dyskutowali eksperci i przedstawiciele hodowców oraz producentów na V Forum Sektora Wołowiny w Serocku.
Produkcja zrównoważona
Większość naszego eksportu trafia na rynki europejskie, co w zasadzie oznacza handel wewnątrzunijny. Nasza mocna pozycja na tym rynku dowodzi, że jesteśmy zarówno konkurencyjni cenowo, jak i jakościowo. Z kolei wyjątkowo niskie spożycie wołowiny w Polsce na poziomie 2,3 kg na głowę rocznie (w 2015 r. było ledwie 1,5 kg) pokazuje, że w porównaniu do unijnej średniej na poziomie prawie 11 kg mamy spore rezerwy właśnie na rynku wewnętrznym.

Niestety, dla naszych konsumentów wołowina wciąż jest za droga, ale też, jak podkreśla Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, trzeba konsumentów przekonać do jakości wołowiny, która wymaga umiejętności i wiedzy w jej przygotowaniu. Fakt, że najlepsze wyręby i wołowina najwyższej jakości trafiają na eksport utrudnia jej wypromowanie na rynku krajowym. Wołowina ląduje na talerzach zamożnych klientów.
– Polska wykorzystała tę szansę i ma jeszcze możliwości zwiększenia produkcji i eksportu – podkreślał Jerzy Wierzbicki. Jednak bogaty konsument europejski jest coraz bardziej wyczulony na sprawy ochrony środowiska i obciążenie klimatu. A tu organizacje ekologiczne coraz cięższymi armatami biją w hodowców i producentów, zarzucając im, że to właśnie hodowla i chów bydła przyczyniają się do wzrostu emisji gazów cieplarnianych.

Więcej nt. szans i zagrożeń przed jakimi stoi polski rynek wołowiny przeczytacie w najnowszym, styczniowym wydaniu top agrar Polska na str. 28-29. Zachęcamy do lektury!



Picture of the author
Autor Artykułu:Karol Bujoczek
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)