Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ciężkie i mięsne polskie tusze - bilans 15 lat w UE

03.05.2019

Drukuj

Ciężkie i mięsne polskie tusze - bilans 15 lat w UE

Artykuł dostępny

rośnie mięsność i masa tusz

r e k l a m a

– Mamy zupełnie inne świnie niż 15 lat temu. Mięsność w 2005 r. z ok. 52% wzrosła do 58%. Bardzo istotne jest, że kiedyś im świnie były lżejsze, tym aparaty do klasyfikacji wskazywały wyższą mięsność. Teraz wzrosła i mięsność, i masa tuszy. Dziś średnia masa tuszy sięga 95 kg przy mięsności 58%. Zwierzęta rosną coraz szybciej, dlatego też mięso ma inne właściwości odżywcze: zwiększa się zawartość białka, a zmniejsza tłuszczu. Oznacza to, że uzyskiwane z dzisiejszych tusz mięso ma znacznie mniejszą wartość kaloryczną (o ponad 30%). Przykładem boczek, który wskazywano jako najbardziej kaloryczny element (510 kcal), w najnowszych badaniach oszacowano jego wartość energetyczną na 326 kcal, a dla szynki ta różnica jest jeszcze większa, było 261 kcal, obecnie jest 128 kcal. Warto dodać, że zawartość żelaza w poszczególnych elementach wzrosła ponad trzykrotnie!!! Można śmiało powiedzieć, że dzięki ograniczeniu udział genu stresowości u świń oraz poprawie dobrostanu świń znacznie spadła ilość mięsa PSE, doprowadziła do tego ciężka praca hodowlana oraz wzrost wymagań ze strony zakładów mięsnych. Jest również widoczne wyrównanie się populacji świń w Polsce zarówno pod względem mięsności (prawie 85% tusz jest obecnie w klasie S i E), jak i ciężaru – mówi Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego. aku


Więcej informacji o tym jak zmieniało się polskie rolnictwo oraz o przemianach zachodzących w krajowej produkcji świń od momentu przystąpienia do UE przeczytacie w majowym wydaniu „top agrar Polska”.

top świnie 5/2019

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Ceny rzepaku się stabilizują – jest lepsze zaolejenie

Czytaj

Zobacz wideo

Majowy numer top agrar Polska już dostępny. Zobacz co w numerze!

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii