StoryEditor

Zakaz eksportu polskiej wieprzowiny do USA?

Z nieoficjalnych informacji wynika, że USA wprowadzi czasowy zakaz importu polskiej wieprzowiny. Perspektywy są nieciekawe…  
19.10.2018., 14:10h
Departament ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin Departamentu Rolnictwa USA (APHIS) prawdopodobnie zawiesił czasowo wprowadzanie świeżych i mrożonych produktów wieprzowych importowanych z Polski.

 – W ramach rutynowego przeglądu bieżących operacji zwróciliśmy uwagę na to, że jeden z polskich zakładów eksportujący wieprzowinę do Stanów Zjednoczonych dokonał tego wbrew rygorystycznym wymogom, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się poważnych chorób zwierząt gospodarskich, takich jak ASF – mówił przedstawiciel APHIS. Rzekomo zakład wysłał mięso pochodzące ze strefy zagrożonej. 

APHIS sprawdza również drugi polski zakład, aby Stany mogły się upewnić, że mięso pochodzące z Polski dotarło tam zgodnie z wymogami importowymi. 

Z nieoficjalnych źródeł dowiedzieliśmy się, że temat embargo w kuluarach wielokrotnie się pojawiał. To była kwestia czasu, kiedy taka informacja ujrzy światło dzienne. Póki co w USA nie pojawił się wirus, więc nic w tym dziwnego, że amerykański rząd boi się epidemii, widząc jak sprawy mają się np. w Chinach, czy chociażby właśnie w Polsce, gdzie ASF sieje spustoszenie. 

Główny Inspektorat Weterynarii w tej sprawie milczy, a organizacje branżowe nie otrzymały oficjalnych pism o zakazie eksportu wieprzowiny do USA. Można się więc domyślać, że sprawa jest obecnie rozpatrywana. 

Zakaz eksportu wieprzowiny do USA narazi Polskę na olbrzymie straty, ponieważ jest jednym z większych importerów tego mięsa z naszego kraju. Dotychczas wieprzowina była wywożona jedynie ze stref wolnych od ASF. Z informacji na stronie reuters.com wynika, że mięso jeden z zakładów wysłał właśnie z zagrożonej strefy, narażając USA na zawleczenie wirusa ASF.

Czekamy na oficjalne informacje z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Głównego Inspektoratu Weterynarii, aby móc potwierdzić wprowadzenia embargo, które może być bardzo niekorzystne dla polskich producentów trzody chlewnej oraz zakładów mięsnych. 

oprac. dkol na podst. reuters.com



Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. kwiecień 2024 18:03