Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Nawozy azotowe od kuchni

13.06.2017

Drukuj

Nawozy azotowe od kuchni

Artykuł dostępny

Płynny azot

r e k l a m a

Pierwszy etap zwiedzania obejmował instalację do produkcji roztworu saletrzano–mocznikowego, która została oddana do użytku w 2015 r. Nawóz ten produkowany jest z azotanu amonu oraz roztworu mocznika. Proces produkcji gotowego produktu może trwać całą dobę, a podczas doby linia jest w stanie wyprodukować nawet ponad 700 ton nawozu, który magazynowany jest w zbiornikach o pojemności 1100 m3. Przy okazji zwiedzania podziwiania instalacji rolnicy mieli sporo pytań, m.in. o to jak produkowany jest RSM o różnym stężeniu.

Salmag bez tajemnic

Polecany artykuł

Nawożenie łąk po 1. pokosie

Następnie nasza grupa udała się na linię produkcyjną Salmagu. Do produkcji tego nawozu służy azotan amonu oraz kamień dolomitowy, który najpierw trafia do młynowni, gdzie powstaje z niego mączka dolomitowa. Zakład posiada dwie młynownie zapewniające ciągłość produkcji na wypadek np. awarii jednej z nich. Wstępnie kamień dolomitowy jest łamany na kawałki o wielkości ok. 2 cm, a dopiero potem mielony na mączkę. Powietrze potrzebne w procesie mielenia jest czyszczone w filtrze workowym, którego sprawność wynosi 99,9%, zatem wyrzucane do atmosfery nie zawiera praktycznie żadnych zanieczyszczeń. Pył, który zatrzyma się na filtrze jest pełnowartościowym składnikiem i wykorzystywany jest do produkcji Salmagu.

Instalacja neutralizacji produkuje azotan amonu ze stężonego kwasu azotowego i gazowego amoniaku. Podczas granulacji łączone są azotan amonu i mączka dolomitowa. Granule w tym procesie są także utwardzane, jednak nie mają jeszcze docelowej kalibracji. Następnie, aby osiągnąć prawidłową granulację, nawóz trafia do potężnej suszarki bębnowej o średnicy 3,5 m i długości 20 m. Kolejny etap to przesiewanie nawozu na stacji sit w celu otrzymania produktu o granulacji 2–5 mm. Odsiane większe i mniejsze granule są ponownie przerabiane. Salmag o właściwej granulacji jest chłodzony do temperatury 28oC. Jeśli granule miałyby wyższą temperaturę to dochodziłoby do ich rozkładu i utraty właściwości nawozu. Schłodzony nawóz kierowany jest do bębna kondycjonowania, gdzie pokrywany jest antyzbrylaczem – substancją na bazie parafin.

Giga magazyn

Kolejnym punktem zwiedzania był magazyn nawozów sypkich, który zrobił duże wrażenie na zwiedzających. Jednocześnie mogą być w nim przechowywane wszystkie produkowane w Zakładach nawozy. W przypadku, kiedy w magazynie znajdowałby się tylko jeden produkt można by zmagazynować go w ilości nawet 30 tys. ton.

Z magazynu udaliśmy się na linię pakowania, gdzie nawozy konfekcjonuje się w worki typu big-bag 500 i 600 kg lub 50 kg.  Na tym etapie jest możliwość przygotowania konkretnego zamówienia składającego się z różnych produktów i w różnych opakowaniach. Przykładowo na jednej linii zapakowany może zostać najpierw Zaksan, a potem Salmag. Skompletowane nawozy zostają zapakowane na samochód i wysłane do dystrybucji.

Zakłady w Kędzierzynie-Koźlu zajmują powierzchnię 600 ha i posiadają jeden z największych w kraju wspomniany wcześniej magazyn nawozów. Obecnie w zakładach pracuje ok. 1500 osób.
Okazję do zwiedzenia fabryki mieli rolnicy, którzy wylosowali wyjazd na organizowanych przez naszą redakcję seminariach uprawowych, którym partneruje Grupa Azoty.

jd, fot. Kowalewski

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ekologiczne soki z Lubowidzy

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Uczestnicy wycieczki przy zbiornikach na roztwóe saletrzano-mocznikowy.
Grupa przed budynkiem, w którym produkowany jest Salmag.
Wnętrze fabryki.
Magazyn nawozów.
Linia pakowania nawozów.
Wnętrze granulatora.
Uczestnicy wycieczki w siedzibie fimy w Kędzierzynie.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody