Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl

Nawozy azotowe od kuchni

Obrazek

Jak wygląda produkcja Salmagu? Jaka jest dzienna produkcja roztworu saletrzano-mocznikowego RSM Zakładach Azotowych w Kędzierzynie należących do Grupy Azoty? Ile nawozu może zmagazynować zakład? Tego wszystkiego mogli dowiedzieć się nasi Czytelnicy podczas wizyty w Zakładach Azotowych Kędzierzyn należących do Grupy Azoty.

Jacek Daleszyński13 czerwca 2017, 15:27

Płynny azot

Pierwszy etap zwiedzania obejmował instalację do produkcji roztworu saletrzano–mocznikowego, która została oddana do użytku w 2015 r. Nawóz ten produkowany jest z azotanu amonu oraz roztworu mocznika. Proces produkcji gotowego produktu może trwać całą dobę, a podczas doby linia jest w stanie wyprodukować nawet ponad 700 ton nawozu, który magazynowany jest w zbiornikach o pojemności 1100 m3. Przy okazji zwiedzania podziwiania instalacji rolnicy mieli sporo pytań, m.in. o to jak produkowany jest RSM o różnym stężeniu.

Salmag bez tajemnic

Następnie nasza grupa udała się na linię produkcyjną Salmagu. Do produkcji tego nawozu służy azotan amonu oraz kamień dolomitowy, który najpierw trafia do młynowni, gdzie powstaje z niego mączka dolomitowa. Zakład posiada dwie młynownie zapewniające ciągłość produkcji na wypadek np. awarii jednej z nich. Wstępnie kamień dolomitowy jest łamany na kawałki o wielkości ok. 2 cm, a dopiero potem mielony na mączkę. Powietrze potrzebne w procesie mielenia jest czyszczone w filtrze workowym, którego sprawność wynosi 99,9%, zatem wyrzucane do atmosfery nie zawiera praktycznie żadnych zanieczyszczeń. Pył, który zatrzyma się na filtrze jest pełnowartościowym składnikiem i wykorzystywany jest do produkcji Salmagu.

Instalacja neutralizacji produkuje azotan amonu ze stężonego kwasu azotowego i gazowego amoniaku. Podczas granulacji łączone są azotan amonu i mączka dolomitowa. Granule w tym procesie są także utwardzane, jednak nie mają jeszcze docelowej kalibracji. Następnie, aby osiągnąć prawidłową granulację, nawóz trafia do potężnej suszarki bębnowej o średnicy 3,5 m i długości 20 m. Kolejny etap to przesiewanie nawozu na stacji sit w celu otrzymania produktu o granulacji 2–5 mm. Odsiane większe i mniejsze granule są ponownie przerabiane. Salmag o właściwej granulacji jest chłodzony do temperatury 28oC. Jeśli granule miałyby wyższą temperaturę to dochodziłoby do ich rozkładu i utraty właściwości nawozu. Schłodzony nawóz kierowany jest do bębna kondycjonowania, gdzie pokrywany jest antyzbrylaczem – substancją na bazie parafin.

Giga magazyn

Kolejnym punktem zwiedzania był magazyn nawozów sypkich, który zrobił duże wrażenie na zwiedzających. Jednocześnie mogą być w nim przechowywane wszystkie produkowane w Zakładach nawozy. W przypadku, kiedy w magazynie znajdowałby się tylko jeden produkt można by zmagazynować go w ilości nawet 30 tys. ton.

Z magazynu udaliśmy się na linię pakowania, gdzie nawozy konfekcjonuje się w worki typu big-bag 500 i 600 kg lub 50 kg.  Na tym etapie jest możliwość przygotowania konkretnego zamówienia składającego się z różnych produktów i w różnych opakowaniach. Przykładowo na jednej linii zapakowany może zostać najpierw Zaksan, a potem Salmag. Skompletowane nawozy zostają zapakowane na samochód i wysłane do dystrybucji.

Zakłady w Kędzierzynie-Koźlu zajmują powierzchnię 600 ha i posiadają jeden z największych w kraju wspomniany wcześniej magazyn nawozów. Obecnie w zakładach pracuje ok. 1500 osób.
Okazję do zwiedzenia fabryki mieli rolnicy, którzy wylosowali wyjazd na organizowanych przez naszą redakcję seminariach uprawowych, którym partneruje Grupa Azoty.

jd, fot. Kowalewski



1 z 7
Uczestnicy wycieczki przy zbiornikach na roztwóe saletrzano-mocznikowy.

Uczestnicy wycieczki przy zbiornikach na roztwóe saletrzano-mocznikowy.

2 z 7
Grupa przed budynkiem, w którym produkowany jest Salmag.

Grupa przed budynkiem, w którym produkowany jest Salmag.

3 z 7
Wnętrze fabryki.

Wnętrze fabryki.

4 z 7
Magazyn nawozów.

Magazyn nawozów.

5 z 7
Linia pakowania nawozów.

Linia pakowania nawozów.

6 z 7
Wnętrze granulatora.

Wnętrze granulatora.

7 z 7
Uczestnicy wycieczki w siedzibie fimy w Kędzierzynie.

Uczestnicy wycieczki w siedzibie fimy w Kędzierzynie.

Picture of the author
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Ważne Tematy

    • Produkty Agrasklep
  • Social Media
  • top agrar Polska
  • Profitehcnika
  • Tygodnik - rolniczy
  • Elita
  • Mleko24
  • Wiom
  • Sad Nowoczesny
  • Traktorpool
  • Agrarlex
  • Agrarpogoda
  • WH
  • Ogłoszenia agro
  • Smart wieś
  • Agrarsklep
  • Strona firmowa

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)