Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Aktualności branżowe>

Ziemniaki lepiej wykorzystujące składniki odżywcze

Obrazek

Między innymi w związku z rosnącymi kosztami produkcji firma Europlant poszerzyła swoje porfolio o odmiany ziemniaków rekomendowanych do produkcji niskonakładowej. Mają one być zdaniem hodowcy, szczególnie wydajne w pobieraniu i wykorzystywaniu składników odżywczych. 

dr Maria Walerowska29 grudnia 2021, 13:19

Rosnące w ostatnich miesiącach ceny energii doprowadziły również do znacznego wzrostu kosztów produkcji ziemniaka. Szczególnie energochłonna produkcja nawozów azotowych coraz bardziej podnosi ceny nawozów mineralnych, wyjaśnia Europlant. Nie pozostaje to bez wpływu na produkcję ziemniaków. Wprowadzenie nowych odmian ma na celu także ochronę środowiska i oszczędność kosztów.

Jednak nie tylko rosnące koszty, ale także coraz większe wymagania związane z ochroną środowiska i wód gruntowych prowadzą konieczności poszukiwania możliwości zwiększenia efektywności wykorzystania składników odżywczych i szerszego ekologicznego rozpowszechnienia nowoczesnych odmian.

Firma Europlant między innymi w ten sposób odnosi się do wyzwań zrównoważonego rozwoju stawianych przez Zielony Ład.

- Od wielu lat rozwój odmian koncentruje się na poprawie naturalnej odporności na choroby i szkodniki ziemniaka, wzmocnieniu odporności na wpływy środowiska i zwiększeniu wydajności uprawy, w połączeniu ze stałą stabilnością cech odmian pod względem smaku i wyglądu. Wynikiem tych prac jest m.in. wybór specjalnych odmian do produkcji niskonakładowej, które są szczególnie wydajne w pobieraniu i wykorzystywaniu składników odżywczych. Osiągają one niezmiennie wysoką jakość plonów przy ograniczonym stosowaniu składników odżywczych - mówi dyrektor zarządzający Jörg Eggers z firmy Europlant.

Obecnie do programu Low Input przypisanych jest 17 odmian ziemniaka. 

- Rozróżniamy dwie grupy: w kategorii Premium odmiany ziemniaków wymagają o 12,5% mniej nawozów azotowych, w kategorii Gold o 25% - wyjaśnia Jörg Eggers. W sektorze spożywczym do odmian Premium zalicza się na przykład Danina, Simonetta i Karelia. Omega i Rumba mają również o 12,5 % mniejsze zapotrzebowanie na nawozy azotowe. Odmiany Coronada, Floridana i Jelly oraz Annalena, Bernina i Torenia zostały przypisane do kategorii Gold – dodaje.

Źródło: topagrar.com
Fot. Walerowska


Picture of the author
Autor Artykułu:dr Maria Walerowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)