Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Spurek: „Odsyłamy mleko i mięso do historii” . W branży zawrzało!

21.10.2021

Drukuj

Spurek: „Odsyłamy mleko i mięso do historii” . W branży zawrzało!

r e k l a m a

Sylwia Spurek potrafi wywołać w środowisku rolniczym ogromny szum. Jej działalność w Parlamencie Europejskim na szkodę rolnika – hodowcy zwierząt gospodarskich, początkowo była okraszona żartami i traktowana jako niegroźna dla środowiska rolniczego. Zaczęło się od uwolnienia kur z klatek, hodowców bydła nazywała gwałcicielami, popierała wprowadzenie podatku od mięsa, chciała zakazu promocji mleka i mięsa, twierdząc, że jest tak samo szkodliwe jak palenie papierosów. Nawet nie skomentowaliśmy zakazu wędkarstwa, hodowli zwierząt i jeździectwa – po prostu brakuje słów na tego typu pomysły. Zieloni mają swoje argumenty, branża produkcji zwierzęcej ma swoje. Każdy ma swój interes – tylko pojawia się pytanie - dlaczego zawsze rykoszetem dostaje rolnik, który po prostu chce żyć na wsi, pracować i godnie zarabiać? 

Rzucane kłody pod nogi to już zbyt delikatne określenie – pojawia się mur, którego głową już przebić się nie da.

Takie osoby, jak Sylwia Spurek stały się wyrocznią w sprawach ważnych, a czasami najważniejszych dla rolników – jak to możliwe, że środowisko aktywistów proekologicznych wpływa tak silnie na decyzje ekonomiczne i administracyjne Parlamentu Europejskiego i Komisji Europejskiej? Czy wszyscy są traktowani równo i argumenty w tej walce są dobrze dobrane i sprawdzone przez ekspertów, czy to tylko emocje biorą górę?

r e k l a m a

Przegłosowano elastyczność w podwyższeniu VAT

Parlament Europejski „popiera przyznanie państwom członkowskim większej elastyczności w stosowaniu różnych stawek VAT na żywność o różnym wpływie na zdrowie i środowisko oraz umożliwienie im wyboru zerowej stawki VAT na zdrowe i zrównoważone produkty żywnościowe takie jak owoce i warzywa, co jest już stosowane w niektórych państwach członkowskich, ale nie jest obecnie możliwe dla wszystkich, oraz wyższej stawki VAT na niezdrową żywność i żywność o dużym śladzie węglowym” czytamy w sprawozdaniu z posiedzenia Parlamentu Europejskiego z 30 września br.


Sylwia Spurek od kilku dni na Twitterze szaleje, wstawiając kolejne kontrowersyjne posty. Zależy jej nadal na udowodnieniu, że spożywanie mleka i mięsa jest niezdrowe, dlatego należy wprowadzić 23% podatek VAT na te produkty, co miałoby spowodować zmniejszenie popytu, a na końcu wyeliminowanie ich z ludzkiej diety.


Sylwia Spurek prowadzi dyskusję z Polskim Stronnictwem Ludowym, zaczepiając Władysława Kosiniaka Kamysza. PSL mówi „NIE” zniszczeniu polskiego rolnictwa.



Presja, którą w ostatnich miesiącach wywierają takie osobistości jest nieprawdopodobna. O ile można zrozumieć dążenie do zrównoważonego rolnictwa i przyczynić się do poprawy środowiska i ochrony klimatu m.in. za sprawą Zielonego Ładu, to tego typu decyzje są z pewnością szkodliwe dla rolnictwa i samych rolników.


Na szczęście jest to zapis mówiący o wprowadzeniu jedynie „elastyczności” w ustalaniu podatku, a więc niektóre kraje mogą wprowadzić je lub nie. Miejmy nadzieję, że dla naszych polityków niedzielny schabowy (niestety z uwagi na rekordowy import wieprzowiny, pewnie już niemiecki albo belgijski), bitki wołowe, kotlet mielony i rosół będą nadal królować na polskim stole, a polskie mięso nie zostanie przez rządzących uznane za „szkodliwe” i traktowane jako „żywność o dużym śladzie węglowym”. To byłby cios dla producentów i przetwórców mięsa. Można byłoby wówczas spodziewać się „delikatnego” oporu, już i tak niezbyt zadowolonego środowiska rolniczego.


dkol


Widziałeś już nasze video "Zapraszamy na Sesję Mleko podczas VI Forum Rolników i Agrobiznesu!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Minister Henryk Kowalczyk zdradza szczegóły walki z ASF i uruchomienia holdingu

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody