StoryEditor

Stabilizacja na rynku trzody

Po zeszłotygodniowych 10-groszowych spadkach cen, w tym tygodniu polskie zakłady mięsne już nie redukowały cenników, w dużej mierze za sprawą podwyżki w Niemczech. Za naszą zachodnią granicą stawki wzrosły z 1,52 euro/kg do 1,57 euro za kg wagi ubojowej.
26.01.2017., 21:01h

Krajowe ubojnie płacą w tym tygodniu – tak jak siedem dni wcześniej – średnio 4,66 zł/kg żywca i 6,11 zł/kg klasy E wbc. Jak wynika z sondy "top agrar Polska" maksymalna stawka za świnie w przeliczeniu na wagę żywą wynosi 5 zł/kg, a najniższa 4 zł/kg. Klasa E była najwyżej wyceniana na 6,45 zł/kg wbc. Tymczasem Związek Producentów Pracodawców Trzody Chlewnej podaje, że w 36 tygodniu jego członkowie (głównie fermy towarowe) otrzymywali za tuczniki średnią cenę na poziomie 5,54 zł/kg żywca, co oznacza wzrost o 0,07 zł/kg.

Jak podaje Agencja Rynku Rolnego, producenci świń w najbliższym miesiącu mogą spodziewać się cen na poziomie 5–5,30 zł/kg wagi żywej. W czerwcu Agencja spodziewa się wzrostów i stawek sięgających 5,20–5,60 zł/kg.  

Przypomnijmy, co działo się na rynku trzody w ostatnich tygodniach. Po okresie stabilnych cen na przełomie października i listopada nadszedł wczesny okres przedświąteczny. W listopadzie mieliśmy trzy kolejne podwyżki na rynku niemieckim odpowiednio po 2, 2 i 3 eurocenty na kg wagi poubojowej w klasie E. Niemiecka cena zatrzymała się na 1,62 euro/kg w klasie E (było to nadal o ok0,1 euro/kg mniej niż w szczytowym okresie na przełomie sierpnia i września ub. R.). Na rynku krajowym ceny rosły, ale powoli do ok. 6,9-7 zł/kg w klasie E i ok. 5,4 zł/kg wagi żywej. Niestety po tym okresie rozpoczęła się już prawdziwa huśtawka.

Dwa tygodnie przed grudniowymi świętami przyszła zza Odry pierwsza obniżka o 6 eurocentów za kg tucznika w klasie E (klasyfikacja poubojowa). Skupujący w kraju z automatu obniżyli cenniki o 20 gr/kg wagi żywej. W następnym tygodniu było jeszcze gorzej – Niemcy obniżyli swój oficjalny cennik o 8 eurocentów. Krajowi odbiorcy z kolei dokonali korekt na poziomie 20-30 i więcej gr/kg wagi żywej – przeciętnie do poziomu 4,3-4,4 zł/kg żywca czyli o ok. 1 zł mniej niż miesiąc wcześniej. Wydawało się więc, że do końca roku na rynku będzie spokój – a tu w okresie między świątecznym – podwyżka o 4 eurocenty/kg , a na krajowym rynku o maks. 10 gr/kg żywca.

Pierwszy tydzień 2017 r. ku zaskoczeniu ekspertów przyniósł podwyżki na rynku niemieckim o 5 eurocentów, a na polskim o maks. 20 gr do ok. 4,5-4,6 zł/kg żywca. Niestety kolejny tydzień to już na powrót redukcja za Odrą o 5 eurocentów, i w kraju o 20 gr/kg żywca do poziomu ok. 6,2 zł/kg w kl. E i ok. 4,4 zł/kg żywej wagi. Jak się w tym połapać, nie ma dobrej odpowiedzi.

pjt, jb

Sprawdź wszystkie ceny skupu żywca wieprzowego w Twojej okolicy - sonda cenowa!

 

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
01. maj 2024 16:15